Gå til innhold

Folkehelse og ernæring

Sunt kosthold er viktig for å sikre god helse og livskvalitet i alle aldre. Ifølge FN er god helse en grunnleggende forutsetning for menneskers mulighet til å nå sitt fulle potensiale og for å bidra til utvikling i samfunnet. Et sunt kosthold har en direkte betydning på både mennesker, økonomi og miljø, da det danner grunnmuren for god fysisk og psykisk helse.


Nortura skal bidra til å sikre tilgangen til sunn mat av høy kvalitet fra Norge. Vi tar folkehelse på alvor og jobber daglig med å lage næringsrike og sunnere produkter av norske råvarer. Det er viktig for oss å bidra til et balansert kosthold som kan spises med god samvittighet.

I dag raser debatten om animalske matvarer. Råvarene som tidligere har blitt sett på som næringsrike og viktige i et helseperspektiv, blir i dag omtalt som kontroversielle matvarer vi helst ikke skal spise for mye av. Kjøtt og egg bidrar med viktige næringsstoffer i kostholdet vårt, men knyttes også til hjerte- og karsykdommer og kreft. Motstridende forskning og begrenset evidensgrunnlag gjør at Nortura mener debatten er unyansert. Mer og mer tyder på at det totale kostholdet vårt, og ikke minst livsstilen vår, er av større betydning enn enkelt-matvarer eller enkelt-næringsstoffer.

Kjøtt og egg inneholder eksempelvis proteiner av høy kvalitet, jern, jod, B-vitaminer og vitamin D. Dette er næringsstoffer som flere grupper i befolkningen allerede får i seg mindre av, enn det som er anbefalt. Vi mener derfor at kjøtt og egg spiller en sentral og viktig rolle i et sunt og bærekraftig norsk kosthold.

Slik jobber vi

Nortura skal bidra til en sunnere hverdag ved å gjøre det enklere for forbrukere å velge og spise sunt, trygt og bærekraftig. Vi skal være ledende produsent av høyverdige proteiner som dekker menneskets behov for essensielle aminosyrer. Gjennom forskning, innovasjon, produktutvikling og opplysningsarbeid, skal vi være pådrivere for et balansert og godt kosthold. Maten vi produserer skal ha positiv påvirkning på fysisk og mental helse, og den skal skape gode matopplevelser, trivsel og matglede for den norske befolkningen.

Vi jobber hele tiden for øke kvaliteten og næringsstoffsammensetningen i produktene gjennom ulike tiltak i hele verdikjeden. Eksempelvis tester vi av nye fôringredienser for å redusere fettinnhold og endre fettsyre-sammensetningen i råvarene våre. Vi gjør også nøye vurderinger på valg av tilsetningsstoffer og ingredienser, samt prosesseringsgrad og metode.

Den største saltreduksjonen ble gjennomført i perioden 2013 -2020, hvor vi oppnådde tidligere mål om totalt 30 prosent reduksjon. For å komme videre med arbeidet, har vi i 2022, endret målet på salt til at alle Norturas merkevarer skal være i tråd med veiledende saltlister fra

Helsedirektoratet. Selv om vi er nærme målet, byr de siste små stegene på utfordringer med produktkvalitet og mattrygghet. Vi har derfor jobbet med kvalitetstesting, små justeringer på resept og modellering av holdbarhet og mattrygghet i 2022.

Nortura vil bidra til at nøkkelhullsmerkede produkter skal være en naturlig del av hverdags-kostholdet, og vi har gjort en systematisk gjennomgang av vår produktportefølje for å kartlegge hvor vi kan gjøre justeringer for å tilfredsstille kravene. Vi jobber også for å tilfredsstille kravene for nøkkelhull ved utvikling av nye produkter.

Det er mye vi enda ikke vet om hvordan maten vi spiser påvirker folkehelsen. Derfor er forskning viktig for Nortura. Vi både initierer og deltar i relevant helserelatert forskning, og søker å dekke kunnskapshull og finne løsninger for å sikre at maten vi produserer bidrar til et sunt kosthold. Vi jobber også kontinuerlig med å utvikle nye produkter som kan møte behov i befolkningen.