Hvordan forholder Nortura seg til ultraprosessert mat?
Som en av Norges største matprodusenter har vi et ansvar for folkehelsen. Nortura er opptatt av å følge gjeldene lover og regler for å lage så trygg, sunn og god mat som vi kan, samtidig som vi skal treffe ulike behov og ulike prisklasser. I de tilfeller hvor vi mener at det er tilstrekkelig dokumentasjon på plass for å gjøre innstramninger utover det regelverket krever, så gjør vi det. Et eksempel på dette er Norturas utfasing av Karragenan E407, der vi tidlig tok grep og faset ut tilsetningsstoffet i løpet av 2021 og 2022.
I og med at det ikke finnes en klar definisjon på hva ultraprosessert mat er, parallelt med at forskningen ikke har kommet langt nok for å gi et klart svar på hva som er problemet med denne maten, må vi selv navigere og prøve å ta grep der vi mener det er fornuftig.
Dette gjør vi per i dag:
- Følger nøye med på forskningen som kommer
- Initierer og deltar i ny forskning på området for å finne svar
- Faset ut karragenan (E407) i 2021 og 2022
- Nortura har gjort en større gjennomgang av tilsetningsstoffene vi bruker for å være godt forberedt hvis forskningen viser oss at vi må ta flere grep
- Alle våre produkter inneholder en vesentlig andel råvare, og vi forsøker å holdet innholdet så høyt som mulig, innenfor de rammene vi har.
- Bevisst forhold til hva vi putter i maten og hvorfor
- Ser på muligheten for å lage grovere farseprodukter
Når svarene kommer, vil vi ta raskt grep der det er nødvendig. Enn så lenge oppfordrer vi til å følge myndighetens kostråd.