Se alle våre mål og les mer om vårt arbeid med "mat på naturens premisser" i vår bærekraftrapport

Barske forhold og en røff natur gjør husdyrhold til Norges største og viktigste landbruksressurs.
Naturen og biologiske prosesser er grunnlaget for Norturas produksjon av mat, og gjennom en rekke tiltak skal vi sikre at det forblir sånn i generasjoner fremover. Vi må legge til rette for en klimavennlig industri og transport, og i tillegg må vi jobbe for å opprettholde og øke andelen husdyr på beite, med riktig beitetrykk og optimal sammensetning av dyreslag. Nortura har ansvar for at norske gårdsbruk kan fortsette å produsere mat i generasjoner som kommer, på en måte som styrker naturens mangfold.
Netto-klimanøytrale innen 2040 og klimapositive innen 2050
80% reduksjon i utslipp fra transport innen 2030
100% fornybar energi på våre anlegg innen 2025
30% reduksjon i utslipp av metan fra våre drøvtyggere innen 2030 og 50% innen 2050
Innen 2023 skal vi kartlegge vår påvirkning på naturmangfold og økosystemer gjennom verdikjeden, og legge frem en plan for hvordan vi skal være naturpositive gjennom hele verdikjeden.
Bedre utnyttelse av spill-varme fra kjølelagre vil gi Nortura Sarpsborg besparelser på flere millioner kroner i året. En ny varmepumpe vil overføre spill-varme fra en del av anlegget til et annet – og bidra med oppvarming av bygninger og vann. Tiltaket bidrar til en mer bærekraftig fabrikkdrift.
Les mer...Norsk hav- og landbruksnæring går sammen om å etablere en helt ny proteinråvare basert på blåskjell. Nå tildeles forskningsprosjektet, BlueMusselFeed, nærmere 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd. Kylling fra Prior blir de første som får smake det nye, helnorske fôret.
Les mer...Etter to år med pilotprosjekt for å øke andelen av norske ingredienser i kyllingfôret, går man nå inn for å utvide prosjektet ytterligere. Prosjektet, som er et samarbeid mellom Nortura og flere fôraktører, viser at soya kan erstattes med norske råvarer. Nortura og PRIOR har de to siste årene kjørt et prøveprosjekt der målet er å øke andelen norske råvarer i kyllingfôr.
Les mer...Nortura har vedtatt å etablere et nytt og moderne kyllingslakteri på Røra i Trøndelag, sammen med Ytterøykylling. Satsingen kutter kostnader med en fjerdedel og innebærer at Nortura igjen vil slakte kylling i Trøndelag, mens slaktingen i Elverum blir flyttet til Hærland i Østfold.
Les mer...De tre bondeeide samvirkene, Nortura, TINE og Felleskjøpet lanserte onsdag 17. august at de skal arbeide sammen om tiltak for å kutte utslipp av metan fra jordbruket.
Les mer...