Se alle våre mål og les mer om vårt arbeid med "mat på naturens premisser" i vår bærekraftrapport

Naturen og biologiske prosesser er grunnlaget for Norturas produksjon av mat.
Som bonden selv er vi opptatt av at maten produseres med omtanke for neste generasjon, med basis i det norske arealgrunnlaget, og på naturens premisser. Naturen og biologiske prosesser er grunnlaget for Norturas produksjon av mat. Nortura har både et direkte og indirekte ansvar for at bondens jorder og gårder og våre fabrikker, kan fortsette å produsere mat i generasjoner som kommer, på en måte som reduserer klimaforandringene og styrker naturens mangfold.
Netto-klimanøytrale innen 2040 og klimapositive innen 2050
80% reduksjon i utslipp fra transport innen 2030
100% fornybar energi på våre anlegg innen 2025
30% reduksjon i utslipp av metan fra våre drøvtyggere innen 2030 og 50% innen 2050
Innen 2023 skal vi kartlegge vår påvirkning på naturmangfold og økosystemer gjennom verdikjeden, og legge frem en plan for hvordan vi skal være naturpositive gjennom hele verdikjeden.
Kan biffen du spiser bli like klimavennlig som tilbehøret? I dag målte Landbruks- og matminister Sandra Borch opp først fôr-rasjon til prosjektet som skal undersøke om det er mulig å fôre frem kjøtt med betydelig lavere klimaavtrykk.
Les mer...Åtte år før fristen har Nortura nådd målet i Bransjeavtalen om matsvinn, og redusert matsvinnet med over 50 prosent. Det kommer frem av Norturas bærekraftrapport for 2022.
Les mer...Norturas anlegg på Tynset har installert to nye EL-kjeler. Kjelene skal bidra til produksjon av damp til prosesser og for oppvarming av vann og lokaler. Disse faser dermed ut dagens oljekjeler.
Les mer...Bedre utnyttelse av spill-varme fra kjølelagre vil gi Nortura Sarpsborg besparelser på flere millioner kroner i året. En ny varmepumpe vil overføre spill-varme fra en del av anlegget til et annet – og bidra med oppvarming av bygninger og vann. Tiltaket bidrar til en mer bærekraftig fabrikkdrift.
Les mer...Norsk hav- og landbruksnæring går sammen om å etablere en helt ny proteinråvare basert på blåskjell. Nå tildeles forskningsprosjektet, BlueMusselFeed, nærmere 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd. Kylling fra Prior blir de første som får smake det nye, helnorske fôret.
Les mer...