Startskudd for mer moderne spekematproduksjon
21. Januar var det avspark for prosjektet DigiSpek ved Nortura Sogndal, Norturas hittil største Forskningsrådsfinansierte prosjekt. Målet med prosjektet er å digitalisere spekepølseproduksjonen ved Nortura Sogndal. Dette kan produsere spekepølser av enda høyere kvalitet og redusere matsvinn.
![Inghild og Karl Helge 3e475e23eef2fecf41739b5a77d0954b](/images/default/_articleImageTransform1000w/Inghild%20og%20Karl%20Helge%203e475e23eef2fecf41739b5a77d0954b.jpg)
21. Januar var det avspark for prosjektet DigiSpek ved Nortura Sogndal, Norturas hittil største Forskningsrådsfinansierte prosjekt. Målet med prosjektet er å digitalisere spekepølseproduksjonen ved Nortura Sogndal. Dette kan produsere spekepølser av enda høyere kvalitet og redusere matsvinn.
- Produksjon av spekemat er ekte håndverk. Spekepølseproduksjoner en av kjøttindustriens mest komplekse prosesser, dette krever forskning innen mange fagfelt for å lykkes. Det er en unik samling av fagmiljø inn i dette prosjektet, noe som gjør prosjektet ekstra spennende, sier direktør for forskning og nyskaping i Nortura, Per Berg.
Ved Nortura Sogndal produseres det i dag rundt 2000 tonn spekepølse. I tillegg produserer anlegget en betydelig mengde pinnekjøtt. Store deler av arbeidet i det nye prosjektet vil gå ut på å identifisere og måle riktige kontrollvariabler gjennom hele spekematprosessen.
Stor satsning
- Vi har veldig dyktige og engasjerte medarbeidere som er opptatt av å lage produkter av god og riktig kvalitet. Ved å kombinere våre gode kunnskaper om selve håndverket med moderne analyseverktøy ønsker vi å oppnå enda bedre kvalitet, redusert matsvinn og skape en mer forutsigbar produksjonstid, sier prosjektleder for DigiSpek ved Nortura Sogndal Karl Helge Albretsen
- Dette er en stor satsing for spekematproduksjonen i Nortura, men også for hele bransjen. Vi kjenner ikke til liknende prosjekter fra tidligere, så dette prosjektet er også en nyvinning, sier direktør for forskning og nyskaping i Nortura, Per Berg.
For å nå de ambisiøse forskningsmessige- og utviklingsmessige målene som er satt for prosjektet er dette et omfattende samarbeid. Partnerne til Nortura i prosjektet er Digital, Sintef Manufacturing, Animalia, Høyskolen på Vestlandet avdeling Sogndal, Rocketfarm og IRTA, Sør-Europas ledende forskningsmiljø innen spekemat for å. Prosjektet er delfinansiert av Norsk Forskningsråd med 14,7 millioner og har en varighet på fire år.