Gå til innhold

Nortura er stolt samarbeidspartner med Matprisen 2021

Matprisen har siden 2014 hedret bønder, kokker og mennesker som jobber med bærekraftige måltider. Nortura er stolt hovedsamarbeidspartner rundt kategorien Barne- og ungdomsprisen.

Folkelig Matjungelen krediteres Gunnbjörg Gunnarsdottir

Måten vi produserer maten vår på og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom både prisutdeling og seminar skal enkeltmennesker og virksomheter som gjør en ekstraordinær innsats hedres.

- Vi ønsker å produsere mat på naturens premisser, med utgangspunkt i arealgrunnlaget vi har i Norge. Det innebærer at eggene og kjøttet må produseres slik at jorder, gårder og fabrikker kan overlates til neste generasjon i bedre stand enn når vi overtok dem. Å støtte Matprisen er en fin måte å hylle bærekraftig matproduksjon, bonden, matvareprodusentene, kokkene og folk som daglig jobber for matkultur og tradisjon.
Anne-Marit Panengstuen, Konsernsjef i Nortura SA

De nominerte for 2021 fordeles på sju ulike priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets formidler, Barne- og ungdomsprisen, og Debio-prisen.

Barne- og ungdomsprisen 2021

Nortura er hovedsamarbeidspartner til kategorien Barne- og ungdomsprisen. Selskapet går inn i samarbeidet fordi vi ønsker å videreføre vår kunnskap om et bærekraftig landbruk og matproduksjon – samtidig ønsker vi å bidra til matglede og opplevelser rundt mat. Gjennom støtte til Barne- og ungdomsprisen oppmuntrer vi viktige rollemodeller i vårt samfunn som viser vei i målet om å nå bærekraftsmålene.

- Matprisen handler om å hedre folk og virksomheter som jobber med økologi og bærekraft, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. Vi er veldig glade for i år å ha fått med oss Nortura som hovedsamarbeidspartner for Barne- og ungdomsprisen. Vi kan ikke vente med å endre måten vi produserer og spiser mat vår, og det er vesentlig at også barn og ungdom får muligheten til å lære hvordan også de kan bidra til å minske ressursbruken, ta vare på jordlivet og sikre lokale kretsløp, sier Idun Bjerkvik Leinaas, pressekontakt og leder av Debioinfo.

Årets nominerte

De tre nominerte til barne- og ungdomsprisen er: Viken Fylkeskommune, Spis opp maten og Folkelig.

Nominasjonskriteriene for denne priskategorien er:

  • Øker kunnskapen om landbruks- og matproduksjon hos barn og unge.
  • Bidrar til at barn og unge opplever mestring på kjøkkenet og i naturen.
  • Tilbyr barn og unge bærekraftige måltider.

Juryens beskrivelse av de nominerte

Dette skriver juryen om Viken Fylkeskommune:

- Omlag 60 % av elevene i Norge har ikke tilgang på faglært kompetanse i helse og ernæring. I Viken fylkeskommune har man valgt å gjøre noe med dette, og tatt store politiske og administrative grep for å bringe sunne, bærekraftige måltider inn i skolene, i det som er en av de største satsningene av sitt slag noensinne i Norge. Med dette som grunnlag har fylket vedtatt at 30 % av maten som serveres ved offentlige kantiner i fylket skal være økologisk. Viken fylkeskommune ønsker å skape en ny standard for offentlig måltidstilbud som forener folkehelse- og bærekrafthensyn, og løfte skolekantina som en viktig pedagogisk arena.

Juryens begrunnelse for å nominere folkebevegelsen Spis opp maten er:

- Mette Nygård Havre har et brennende engasjement gjennom sitt prosjekt «Spis opp maten» for å få voksne og barn til å bli matreddere og unngå matsvinn på hjemmebane. I samarbeid med Kavlifondet, har Mette startet en turne på ungdomsskoler i Bergens- og Oslo-området for å spre budskapet om matredding. Mette har utviklet undervisningsopplegg for mat og helsefaget, og får både lærere og elever til å erverve kunnskap gjennom praksis: Elevene redder mat fra nærbutikkene og lager smakfulle retter av utgåtte datovarer og råvarer med skjønnhetsfeil.

Mette setter matsvinn i sammenheng med et større bærekraftsfokus, og gjør matredding konkret og forståelig. «Best før, men ikke dårlig etter» er Mettes mantra.

Juryen gratulerer det sosiale entreprenørskapet Folkelig med nominasjon:

- Folkelig driver flere prosjekter hvor mat er et verktøy for å gi barn og unge sosiale mestringsarenaer, kunnskap og engasjement om matens betydning for helse og miljø. Gjennom prosjektene Matjungelen og Smaksverkstedet når Folkelig mange tusen barn og unge i hele landet. Begge prosjektene formidler matkunnskap til barn på en positiv måte, og gir barn mulighet til å utforske og skape sine egne erfaringer og mestringsopplevelser på kjøkkenet, i kjøkkenhagen og i naturen. De har et bredt fokus på både mat, helse og kosthold, og jobber målrettet med å nå barn og unge i lavinntektsfamilier for å være med og utjevne sosioøkonomisk ulikhet i helse. Folkelig gir kunnskap om det bærekraftige måltidet i både sosial, helsemessig og miljømessig betydning.

Her kan du lese om alle de nominerte innenfor hver kategori

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Les mer om juryen her.

Følg årets prisutdeling på Matkanalen

Året prisutdeling og fest for Matprisen 2021 finner sted på DogA den 15.11. Arrangementet blir filmet, og skal bli til en times tv-sending som sendes på Matkanalen den 25.11. Her vil vinnerne av de sju prisene bli annonsert. Få med deg sendingen og la deg inspirere av de driftige og nytenkende nominerte.

Nominasjonsfilmene kan sees på Matkanalen fra 23. oktober.

Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop Änglamark, Meny Matskatter fra Norge, Rema 1000, Millum, Asko Servering, Nortura, Økologisk Norge, Nores, Norges Bondelag, Landbruksdirektoratet, Matkanalen og Økologisk.no!

(Kilde: Matprisen.no)

Foto: Folkelig Matjungelen av Gunnbjörg Gunnarsdottir.