Gå til innhold

8 grunner til å velge norsk lam og sau

Lam er en fantastisk råvare som mange glemmer når de planlegger hverdagsmiddagen. Les om hvorfor du bør velge norsk lam og sau oftere her:

Sau på beite
Mange forbinder lam med tradisjonsmat og festmat, men tenker ikke på lam som et alternativ i hverdagen. Med Gilde Hverdagslam vil Nortura inspirere til å lage hverdagsmat med produkter som lammekjøttdeig, strimlet lam, lammekoteletter, lammeskav og lammelår i skiver. Serien finnes i butikkene året rundt. Les tipsene fra Gilde om grilling av lam her.

2. En av verdens beste råvarer
Det norske lammekjøttet er i særklasse. Det er produsert på variert, rik og naturlig kost med mye planter, gress, lyng og urter. Dette er næringsrikt fôr som gir kjøttfulle dyr og nydelig smakskarakter på kjøttet. Både norske og utenlandske kokker bruker det norske lammet med stolthet og respekt.

3. Opprettholder kulturlandskapet
Beiting i utmarka om sommeren gjør at områder ikke gror igjen. I Norge er det i år 895.000 sauer og vi regner med at cirka 1,4 millioner lam skal på beite i år. Sau og lam er derfor viktige bidragsytere for å holde landet vårt unikt med grønne dalsider, fjorder og vann omkranset av åkrer, eng og velholdte gårdstun.

4. Utnytter landskapsressurser
To tredjedeler av Norges dyrkbare mark som egner seg kun til gress. Det er umulig for mennesker å fordøye gress, men lam og sau har et unikt fordøyelsessystem som gjør at de kan utnytte næringen i gresset for å lage kjøtt.

5. God dyrehelse og dyrevelferd
Sau som beiter i utmark har god plass. Dette reduserer smittepresset og blir dermed mindre utsatt for sykdom. Sau som får å gå i fred på beite får bevege seg fritt og kan utøve sin naturlige adferd. De norske sauene har et godt liv, helt enkelt. 67 prosent av all sau og lam går til Nortura, vi stiller også strenge krav til det ansvaret vi har fra vi henter dyrene på gården. Vi har gjennomført Etisk Regnskap for dyrevelferd i 20 år, ingen av våre slakterier skal ha dårligere karakter enn A eller B. Les mer om hva Nortura gjør her.

6. Bruker hele dyret
I Nortura sin produksjon benyttes absolutt alle deler av dyret, ingenting kastes. I løpet av 2018 klarte vi å redusere matsvinnet med 9 prosent fra året før. Men det som verken blir til menneskemat eller dyrefôr blir til det vi kaller plussprodukter, som for eksempel ull og skinn. Til sammen produseres det årlig over 4.000 tonn norsk ull.

7. Flere av Norges største tradisjonsretter
Fårikål er Norges nasjonalrett, men også tradisjonsmat som pinnekjøtt, smalahove og komle er i vinden som aldri før.

8. Lange tradisjoner
Sauen er et av våre eldste husdyr. Man antar at sauen kom til Norge for over 6.000 år siden. Vi har lange tradisjoner for å ta vare på sauen og bruke både kjøttet og ulla.