Gå til innhold

7 gode grunner til å velge norsk svin

Vi nærmer oss jul og det betyr ribbe på menyen for veldig mange. Her er flere gode grunner til å velge norsk svinekjøtt:

øldampet svineribbe med sauerkraut no016589 1024

1. Til hverdags og til fest

Nordmenn har sterke tradisjoner med svinekjøtt. Omtrent halvparten av befolkningen sier de spiser svineribbe på julaften, og enda flere hvis man regner med hele advent- og juletiden. Les Gilde sin guide til perfekt ribbe. Men svinekjøtt er ikke bare en favoritt i desember, kjøttet er også en av hovedingrediensene til pølser som spises både til hverdags og til alle livets store fester - både til 17. mai, bursdagsfester og til og med i bryllup. Kokt skinke er også en kjær gjenganger i matpakken.

2. Svinekjøtt er en allsidig råvare

Svinekjøtt er et allsidig kjøtt som passer til en rekke tilberedningsmetoder og retter. Kjøttet har en mild egensmak som gjør det lett å få frem spennende smaker, og er blant kokkenes favoritter når det kommer til å kunne være kreativ og leke seg med ulike krydder og smakssammensetninger.

3. Bruker hele dyret

I vår produksjon benyttes absolutt alle deler av dyret, ingenting kastes. I fjor reduserte vi matsvinnet med 300.000 kilo og har i dag et matsvinn på 0,99%. I disse juletider er det helt klart siden av grisen som er mest populær siden det er den som brukes til svineribbe. Heldigvis går det også mye pølser og sosisser til jul, som er produkter som lages av kjøtt fra hele dyret.

4. Norske griser er blant verdens friskeste

Norske griser er lite plaget med sykdom sammenlignet med andre land. Vi er for eksempel det eneste landet i Europa der grisebestanden er tilnærmet fri for antibiotikaresistente gule stafylokokker, også kalt MRSA. Vi har dessuten utryddet mykoplasma, som gir lungebetennelse hos gris, noe vi kun har til felles med Sveits og Finland i europeisk sammenheng.

5. Vi forsker for å løfte velferden

Det norske regelverket for dyrevelferd er blant verdens strengeste, likevel er det nødvendig å kontinuerlig jobbe med å utvikle og forbedre dyrevelferden. I fjor satte vi en ny standard for merkevaren Gilde Edelgris. Når produktene er merket med Gilde Edelgris, betyr det at grisene har fått mer plass og flere muligheter for lek, aktivitet og avslapning. Målet er å løfte volumene slik at flest mulig gris skal få det som den nye Edelgrisen.

6. Norsk dyrevelferd

Bøndene følger strenge krav til dyrevelferd, blant annet at grisen skal ha tett liggeunderlag, nok strø, tilgang på grovfôr og rikelig med materiale å undersøke og rote rundt i.

7. Lokale arbeidsplasser

Ved å ha jordbruksproduksjon over hele landet bidrar Nortura til å opprettholde og skape arbeidsplasser. Nortura legger årlig igjen 4,8 milliarder i norske kommunekasser.