Gå til innhold

Ultraprosessert mat

I tillegg til å tilby rene råvarer, er Nortura avhengig av å produsere bearbeidede/prosesserte produkter. Prosessering er blant annet viktig for å kunne utnytte alle råvarene, unngå matsvinn og forlenge holdbarheten. Samtidig viser nyere forskning at den mest prosesserte maten, den såkalte ultraprosesserte maten, kan ha uheldige helseeffekter. Det tar vi på alvor.

Det finnes ingen offentlig definisjon på hva ultraprosessert mat er, men NOVA-klassifiseringens definisjon er den mest utbredte. NOVA deler maten inn i fire grupper 1: uprosesserte og minimalt prosesserte produkter (råvarer), 2: prosesserte kulinare ingredienser, 3: prosesserte produkter og 4: ultraprosessert produkter.

Kort forklart er NOVAs definisjon på ultraprosessert mat, produkter som er så omfattende prosessert at de ikke lenger ligner den råvaren de kommer fra. De har ofte et høyt innhold av salt, sukker og fett, og er tilsatt ingredienser du ikke finner på eget kjøkken, som ekstraherte ingredienser og tilsetningsstoffer. NOVAs definisjon på ultraprosessert mat rommer ikke bare det vi i dag ser på som junkfood og usunne matvarer, men favner også produkter som ansees som sunne – produkter som har et lavt innhold av fett, salt og sukker eller høyt innhold av gunstige næringsstoffer. Grensene for hvor et produkt går fra å være prosessert til ultraprosessert kan være noe uklare.

Eldhus Polsemaker no08355

Hvorfor prosesseres maten?

Prosessering gjør at vi kan utnytte alle råvarene, unngå matsvinn og forlenge holdbarheten ved å hindre vekst av uønskede bakterier og toksiner. Det er helt nødvendig for å sikre mat til en økende befolkning og ikke minst et viktig element når vi snakker om bærekraft.

Vi mennesker har brukt ulike prosesseringsmetoder som hakking, tørking, salting, fermentering, steking og røyking i veldig lang tid. Eksempelvis finnes det henvisning til pølser mange tusen år tilbake i tid, hvor det hele startet som en måte å preservere mat på, slik at den kunne lagres lenge. Allerede i romertiden ble urter og krydder tilsatt for å påvirke smaken på pølsene.

Måten vi prosesserer mat på i dag har endret seg, men bygger fremdeles på de gamle metodene. Moderne teknologi har gitt oss noen nye prosesseringsmuligheter og ikke minst bidratt til effektivisering av prosessene. Vi kan også i større grad tilsette enkeltingredienser og tilsetningsstoffer som gir en direkte påvirkning på produktet. Hva og hvor mye vi kan tilsette, er strengt regulert.

Nortura følger nøye med på forskningen på ultraprosessert mat, og initierer og deltar i ny forskning på dette området for å finne svar på hvor utfordringene ligger.

Ny forskning på ultraprosessert mat

Med det nye klassifiseringssystemet for prosessert mat har det også kommet ny forskning. Forskningen tyder på at det er noe med den ultraprosesserte maten som kan gjøre oss syke. Høyt inntak av ultraprosessert mat knyttes blant annet til overvekt og fedme, samt ulike livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og kreft.

Teoriene om hvorfor, er mange. Skyldes det næringsstoffsammensetningen i produktene – er det for mye av noen og for lite av andre? Endrer inntaket av ultraprosessert mat tarmfloraen vår – og hvorfor? Skyldes det tilsetningsstoffene eller de tilsatte ekstraherte ingrediensene? Er det valg av prosesseringsmetode eller strukturen på produktene som er problemet? Fremmer inntaket av ultraprosessert mat overspising, utover økt energiinntak, og i så fall hvordan? Eller kan det skyldes en kombinasjon av det hele?

Å forstå hvordan bearbeiding eller sammensetningen av produktene påvirker kroppen vår, er avgjørende for å vite hvor vi skal ta grep. Vi mangler fortsatt mange svar på dette per i dag.

Hvordan forholder Nortura seg til ultraprosessert mat?

Som en av Norges største matprodusenter har vi et ansvar for folkehelsen. I mange år har vårt arbeid med å utvikle sunnere produkter i hovedsak basert seg på helsemyndighetenes målsetninger om å redusere salt og mettet fett i produktene våre, men fremover vil vi også vektlegge den nye kunnskapen om ultraprosessert mat.

I vår produktutvikling er vi opptatt av å følge gjeldene lover og regler for å lage så trygg, sunn og god mat som vi kan, samtidig som vi skal treffe ulike behov og ulike prisklasser. I de tilfeller der vi mener at det er tilstrekkelig dokumentasjon på plass for å gjøre innstramninger utover det regelverket krever, så gjør vi det.

Arbeid med å for eksempel fase ut en ingrediens eller tilsetningsstoff kan imidlertid være omfattende, da vi som lager mat til mange tusen mennesker hver dag – og tilbyr produktene våre i hele landet, ofte trenger noen hjelpestoffer, utover det man bruker på eget kjøkken eller i småskala matproduksjon. Dette for å sikre jevn kvalitet på produktet over tid og å unngå matsvinn.

Dette gjør vi per i dag:

- Følger nøye med på forskningen som kommer, og initierer og deltar i ny forskning på området for å finne flere svar.

- Vi er i gang med en større gjennomgang og vurdering av tilsetnings- og hjelpestoffene vi benytter, og ønsker å ha en større føre-var-tilnærming til hva vi tilsetter produktene fremover. Blant annet faset vi ut karragenan (E407) i 2021 og 2022, og har vi besluttet å fase ut maltodekstrin.

- Alle våre produkter inneholder en vesentlig andel råvare, og vi forsøker å holde innholdet så høyt som mulig, innenfor de rammene vi har. 

- Vi ser på muligheten for å lage grovere farseprodukter

- Vi jobber med å utvikle mindre prosesserte produkter, for å kunne tilby et alternativ til noen av volumproduktene vi har i dag

Når flere svar kommer, vil vi ta grep der det er nødvendig.

Tilsetningsstoffer

Hærland 2 Foto Øivind Haug

Nortura bruker kun de tilsetningsstoffene som våre fagfolk mener er nødvendige for det enkelte produktets mattrygghet og kvalitet. Vi gjør fortløpende vurderinger av behov og gjør endringer når vi mener det er fornuftig.

Les mer...