Gå til innhold

Nytt samarbeid gir mer høns til folket

Nortura og Vingulmark har avtalt å samarbeide om økologiske egg og hønsekjøtt. Det mest synlige blir at mer høns kommer i butikk, og at en verdifull matressurs blir stadig mer tilgjengelig for forbruker.

Prior honsefrikasse

Vingulmark selger årlig 180 tonn økologiske egg, både til butikker og til storkjøkkenmarkedet. Eggene kommer fra to bondefamilier i Østfold, og de har tidligere ikke hatt muligheten til å få slaktet hønene etter at endt verpe-karriere er over. Nå ønsker de å melde seg inn i Nortura, bondens selskap, og la Nortura ta hånd om hele varestrømmen og slaktingen.

-Vi er glade for at forbruker nå får bedre tilgang på høns, og dermed kan lage deilige tradisjonsretter eller nye hønseretter med inspirasjon fra andre land, sier Karine Rød Haraldsen, styreleder i Vingulmark.

Også Nortura synes samarbeidet er en positiv utvikling. -Hønsekjøtt er en ressurs som alle gode krefter ønsker å få mer og mer ut til forbruker, så dette er et nytt skritt i riktig retning, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura. Det er bærekraftige tiltak, som er bra for miljøet og motvirker matsvinn. Dessuten er høns en råvare som kan gi mye matglede.

Høns var en viktig del av det norske kostholdet for noen generasjoner siden. – Så nå må vi slå opp i bestemors kokebøker, fortsetter Kringlebotn. Høns skal småkoke, eller bare trekke ved svak varme i ganske lang tid, for at kjøttet skal bli mørt. Til gjengjeld får vi en vidunderlig kjøttkraft av kokevannet, som kan brukes i sauser og supper.

Både hønsekjøttet og eggene blir pakket på Nortura, men i sluttmarkedet vil de fremstå som Vingulmark-produkter.

Nortura Rakkestad skal hente de aktuelle økologiske eggene inn til sitt anlegg. Der skal eggene sorteres, pakkes, merkes og ekspederes for salg til Vingulmark.

Hønene skal slaktes ved Nortura Elverum. – Vi har rigget oss om rent teknologisk til å kunne slakte høns på Elverum nå. Der blir hønsekjøttet pakket i Vingulmark-emballasje og sendt til fryselager, før produktet blir tilgjengelig i butikk eller i andre salgskanaler, avslutter Åse Kringlebotn.

Fakta

Vingulmark er det gamle navnet på landet rundt Oslofjorden. Vingulmark selger økologiske egg fra to produsenter i Østfold.
Nortura er en av Norges største matprodusenter, og Gilde og Prior er to av de mest kjente merkevarene de står bak. Nortura er bondens selskap; et samvirke eid av over 18 300 norske bønder over hele landet. Nortura skaper store verdier for Norge og legger årlig igjen over 5 milliarder kroner til fellesskapet, gjennom skatter og avgifter fra ansatte, eiere og underleverandører.