Gå til innhold

Nortura sikrer norsk kvalitetsmat til jul

De ansatte ved de fleste av Norturas fabrikker er i full sving for å sikre årets julemat.

Juleprodukter

Ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, julepølser og sylte produseres for fullt i disse dager rundt omkring på landets Nortura-fabrikker. Julen er en tid for sterke tradisjoner på matbordet. Ribbe er fremdeles det flest spiser på julaften, mens pinnekjøttet stadig vokser i popularitet.

Norges beste pinnekjøtt?
Det økologiske pinnekjøttet fra Nortura ble kåret til landets beste av VG, mens Gilde urøkt pinnekjøtt fikk terningkast 5. Det er på fabrikken i Sogndal det blir produsert mest pinnekjøtt i landet. Fabrikken har 30 ivrige julevikarer som sammen med de andre ansatte har hatt ansvaret for at vi får godt pinnekjøtt til jul.

– Pinnekjøtt er et eget håndverk, og med julehjelperne våre får vi sikret volumet som skal gjennom anlegget til jul, sier konstituert fabrikksjef ved Sogndal-fabrikken, Unn Sjøthun Uglane, fornøyd.

Foretrekker norsk mat
I en tidligere undersøkelse fra Ipsos MMI kommer det frem at hele 66 prosent av befolkningen anser det som viktig at julematen de spiser er basert på norske råvarer.

– Vi oppfordrer til å kjøpe norskprodusert mat i høytiden. Kjøper man norsk julemat kan man være sikre på både kvaliteten og samtidig vite at de bidrar til å støtte opp om norsk matproduksjon, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Cornelia Koppang Henriksen.

Starter julen tidlig
Nortura kan anslå at 80 prosent av pinnekjøtt og ribbe blir spist etter 1. desember. Det viser at det nok er en del utålmodige som tjuvstarter på julematen allerede i november. Ribberull og julesylte er forbrukerne ekstra ivrige på. Hele 40 prosent av julepålegget blir spist opp før julemåneden.

Medisterkaker blir spist gjennom hele året, men over to tredjedeler av ferskvaren blir spist i desember.

– De neste ukene er de travleste av året. Det er godt vi har en produksjonskapasitet på 2500 kilo medisterkaker i timen, smiler fabrikksjef ved Nortura Rudshøgda, Fred Bakkejord.