Gå til innhold

Nortura ble mer bærekraftig i 2018

Nortura publiserer i dag sin samfunnsrapport for 2018. Den viser at vi har redusert matsvinn med 300 000 kilo og klimaavtrykk fra transport med hele 10 prosent. Helse, bærekraft og dyrevelferd har preget Norturas arbeid med samfunnsansvar og i 2018 tok vi viktige grep som skal merkes både for kloden og den enkelte forbruker.

Nortura samfunnsrapport 2018 forside

Mindre matsvinn og transport

I 2018 slapp vi ut 51, 8 tonn CO2-ekvivalenter. Det er en reduksjon fra 53, 6 tonn CO2-ekvivalenter i 2017. Reduksjonen kommer som følge av at vi har redusert utslippene fra transport med hele 10 prosent. Det tilsvarer 2, 8 millioner kilometer på ett år, eller 70 ganger rundt ekvator.

Også matsvinnet er redusert med 9 prosent, som tilsvarer 300 000 kilo mindre kastet mat i 2018. Bedre samhandling med våre kunder, bedre prognoser og økt presisjon i produksjonen, gjør at de kan levere rett vare til rett tid.

Nortura har også økt bruken av bærekraftig emballasje kraftig. I dag er alle eggkartonger resirkulert fra aviser og blader, vi bruker bioplast i emballasjen til pølser og andre middagsfavoritter, skålene består av 90 prosent resirkulerte plastflasker og vi bruker mest mulig resirkulert materiale i både aluminiumskåler og hermetikk. Klimaavtrykket er redusert med 387 tonn CO2 i året. Det tilsvarer nesten 3000 flyreiser Oslo-Trondheim.

- Nortura er en så stor aktør i norsk matindustri, at selv små endringer gir store utslag. Vi forstår meget godt ansvaret vi har og jobber målrettet med både bærekraft og helse, noe vi viser tydelig i vår samfunnsrapport. Vi vil bevise at mat fra den norske bonden er både bærekraftig og sunn, sier konserndirektør for kommunikasjon, samfunnsansvar og trygg mat Ellen Flø Skagen.

- Jeg synes vi skal være stolte av den maten Norge er i stand til å produsere på egne ressurser. Med vår unike dyrehelse, vår standard for hvordan vi behandler både folk og dyr og hvordan vi klarer å skape mat der det bare kan gro gress – så mener jeg vi setter gullstandarden i forhold til FN's bærekraftsmål, sier hun.

Mindre salt og fett

Nortura har i 2018 også utviklet nye ambisiøse målsettinger for helsearbeidet. Vi har forpliktet oss til å ta vår andel av reduksjon av salt og fett i det norske kostholdet, noe som innebærer at vi vil redusere fett både fra dyrene og produktene våre med henholdsvis 1500 tonn og 600 tonn innen 2025. De siste årene har vi redusert saltinnholdet i produktene våre tilsvarende 42 fullastede lastebiler.

15 prosent av produktene våre skal være nøkkelhullmerket.

Setter standarden for dyrevelferd

I 2017 innførte Nortura trivselstiltak i alle kyllinghus som har en dokumentert positiv virkning for dyrevelferden til kylling. I 2018 løftet vi dyrevelferden for gris, og innførte «griseløftet». Gilde Edelgris har fått mer plass, mer aktivitet og mer strø i bingen. Arbeidet med å etablere nye Gilde Edelgris har blitt fulgt tett opp av Nortura sine rådgivere og veterinærer. Når produktet er merket med Gilde Edelgris betyr det at grisene har fått mer plass og flere muligheter for lek, aktivitet og avslapning. Målet med nye Gilde Edelgris er å løfte volumene, slik at flest mulig gris skal få det som den nye Edelgrisen.

I samfunnsrapporten for 2018 gir vi kunder, forbrukere og samfunnet innsyn i arbeidet vårt med samfunnsansvar.

Les Nortura Samfunnsrapport 2018 her.