Gå til innhold

Julemattrender og tradisjoner fra Gilde og Prior

Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Omkring i landet jobbes det nå iherdig ved Norturas fabrikker med å lage god, tradisjonsrik julemat til det norske folk.

Juleprodukter

Tradisjonen tro serveres kjøtt fra Gilde og Prior på mange bord i førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt står fortsatt sterkt på menyen på julaften i mange hjem. Mange kombinerer ribba med et utvalg av julepølser og medisterkaker. Men det er også blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun i løpet av julen.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura er Gilde det store julematmerket i Norge. Rapporten viser at hele 63% nevner Gilde først når de blir spurt om hvilke julematmerker de har kjennskap.

- Undersøkelsen bekrefter noe vi har trodd lenge, og viser at nordmenn setter pris på den gode norske julematen. I år ser mange frem til endelig å samle kolleger og nære venner til førjulshygge. Dessuten gleder mange seg veldig til endelig å kunne invitere hele storfamilien til god julemat. I år er det ekstra høye forventninger til julebordsesongen siden den ble avlyst i fjor grunnet pandemien, sier Knut Jacobsen, innsiktsjef i Nortura.

PRIOR HVIT JUL – trendy produktserie

Jula er en tid som ofte går i høygir; innkjøp av gaver, vasking, baking og midt oppi dette ønsker vi å kose oss og spise gode, sunne og smakfulle måltider. Pølser og medisterkaker er lettvinte middager i førjulstiden.

Flere undersøkelser viser at det er blitt mer trendy med lettere kjøttvarianter som kylling og kalkun på den store dagen. Prior Hvit Jul gir forbrukeren muligheten til å gjøre førjulsdagene og romjulen litt hvitere, litt sunnere og mer variert, slik at det fremdeles skal være lett å kose seg.

- Vi ønsker å gi forbruker et lettere alternativ og å være tydeligere til stede med smakfulle, sunne og litt magrere produkter inn mot den store høytiden, sier senior markedssjef i Prior Elin Prangerød.

Prior Hvit Jul, som ble lansert for første gang i 2020, har en rekke produkter som passer både til barnefamilier, store familier, små familier, enslige, selskap eller når man ønsker noe raskt i hånden.

Serien består av flere kalkunprodukter, egg, hel kylling og ikke minst julepølser og medisterkaker av kylling og kalkun. Produkter med mye smak og litt mindre fett.

Unngå matsvinn - bruk rester fra julematen

For å unngå matsvinn er det lurt å bruke rester fra julematen utover i romjulen. Det er både tidsbesparende og bærekraftig. Mat fra dagen før kan brukes til lange og late dager med en god frokost og lunsj i julen. Spe på med pålegg som julesylte og posteier eller kokte egg i kombinasjon med hjemmebakt brød.

Årets julesortiment fra Gilde og Prior:

Julens pølser fra Gilde:

Kokt julepølse – Nordmenns julefavoritt siden 1964 (finnes i de fleste butikker).

Røkt julepølse – Bøkerøkt, smakfull og saftig. For de som ønsker enda mer smak (finnes i de fleste butikker).

Vossakorv – Grov, røkt pølse som er perfekt til pinnekjøtt!
(finnes i COOP-butikker)

Go’ & mager – Kokt julepølse. 50 % mindre fett enn vanlige julepølser.
(finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker).

Sosisser – Små julepølser.
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde medisterkaker – Samme gode smaken år etter år, saftig.
(Finnes i de fleste butikker).

Gilde medisterkakedeig – enkel tilberedning. Form og stek selv.
(Finnes i utvalgte REMA-butikker).

Julens pålegg fra Gilde:

Gilde julesylte – Håndlaget tradisjonell sylte som passer perfekt til julens måltider. Julesylte er den største varianten av tradisjonspåleggene fra Gilde og er en viktig del av julens frokoster.
(Finnes i de fleste butikker).

Lammerull, ribberull, okserull, kokt tunge og juleskinke går alle inn i julesortimente fra Gilde. Lefsesylte, skinkestek og roastbiff selges dessuten i store pakninger (på Rema). Evt. Roastbiff, julesylte og juleskinke med sennep og honning selges i store pakninger (i utvalgte NorgesGruppen-butikker).

Gilde pinnekjøtt – Pinnekjøtt fra Gilde er en viktig del av det store julemåltidet mange steder i landet. Alltid norsk kjøtt. Kommer også i røkt variant, fra lammebog og det finnes en variant fra Gourmetlam. (pinnekjøtt fra Gilde finnes i de fleste NorgesGruppen og COOP-butikker)

Gildes posteier – kommer som ovnsbakt, grov og ovnsbakt, og med bacon
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde Lutefiskbacon som er smakfull og saftig
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde juleribbe – norsk ribbe med rutet svor. Serveres til årets viktigste måltid. Suppler gjerne med Gilde ribbefett som kan kjøpes ved siden av i individuell pakning.

Gilde ribbe kommer i variantene filetribbe, tynnribbe, familieribbe, juleribbe og ekstra kjøttrik ribbe.
(Ribbe fra Gilde finnes i de fleste butikker).

Gilde Ribbenstek - består av svinekam uten ben med ferdig stripet svor. Et perfekt alternativ til julemiddagen!
(Finnes i REMA).

Andre kjente juleklassikere fra Gilde:

Gilde Juleskinke – røkt på ekte flis.
(Finnes i de fleste butikker)

Gilde lammelår – lettsaltet
(Finnes i REMA og utvalgte COOP-butikker)

Gilde bayonneskinke – rå salt og røkt
(Finnes i REMA, NorgesGruppen og utvalgte COOP-butikker).

Eldhus smalahove fra Gilde
(Finnes i utvalgte NorgesG og COOP-butikker).

Syltelabber fra Gilde – en delikatesse på julebordet. Godt som snacks f.eks. sammen med rødbeter, sennep og godt brød.
(Finnes i de fleste butikker)

Hvit Jul fra Prior

Prior Medisterkaker – laget av kyllingkjøtt.
(Selges i NorgesGruppen)

Prior Julepølse laget av kylling- og kalkunkjøtt.
(Selges i NorgesGruppen)

Hel, fersk Prior kylling på ca 1,5 kg - Utmerket alternativ til hel kalkun dersom man er 2-3 personer.
(NorgesGruppen)

Prior kalkun lårstek - utbeinet, krydret med provencekrydder, surret og pakket i stekepose.
(Selges i NorgesGruppen)

Prior marinert Kalkunbryst - selges frossen. Passer utmerket dersom man synes hel kalkun blir for mye mat.
(Selges i alle kjeder)

Prior Kalkunfilet naturell – selges fersk. For deg som bare ønsker fileten.
(Selges i alle kjeder)

Prior Kalkunfilet appelsinmarinert – selges fersk, marinert med deilig juleinspirert appelsinmarinade.
(selges i NorgesGruppen)

Prior hel, frossen kalkun - med innmat i egen pose.
(Selges i NorgesGruppen, Rema og Coop).

Prior Festkalkun - frossen kalkun som er ekstra stor 6,5-8,5kg. I esken følger det med innmat, krydder, stekepose og oppskrift fra Kokkelandslaget.
(selges kun på Coop).

Prior hel, fersk kalkun, ca 5,75kg - selges tett inn mot jul. Her slipper du prosessen med å tine kalkunen før du skal bruke den.
(Selges i NorgesGruppen og Coop).

Finn inspirasjon til julebord og julemat på matprat.no, gilde.no og prior.no.

Fotoet er av Elin Prangerød og Cecilie Gard-Løken.

God Jul fra den norske bonden!