Gå til innhold

Dette lurer folk flest på i julen

Minimer julestresset ved å lese denne saken før du står der med ribba i hånden.

Gilde juletallerken med ribbe, medisterkake og julepølse

Mot jul renner det på av henvendelser til forbrukersenteret i Nortura. I løpet av desember kommer det betydelig flere spørsmål knyttet til Gilde- og Prior-produkter enn ellers i året. I år gjør vi det enkelt for deg – og gir deg svarene før du i det hele tatt trenger å spørre.

-Vi får mange spørsmål knyttet til oppbevaring og holdbarhet og ser en tydelig tendens til at folk er mer opptatt av matsvinn og hvordan man kan redusere det, så det er veldig positivt, sier Joanna Rose Hermo Cruz, teamleder ved Nortura Forbrukersenter.

Her kommer svarene på noen av de mest stilte spørsmålene:

1. Hvordan bør pinnekjøtt oppbevares?

Holdbarhetsdatoen på pakken gjelder, så lenge den ikke åpnes. Denne er merket med best-før og er derfor også ofte spiselig etter denne datoen. Holdbarheten er beregnet ut ifra at det ikke trenger å oppbevares i kjøleskap. Den beste oppbevaringen får man likevel i kjøleskap og opp til kjellertemperatur (15 grader). Pinnekjøtt tåler fint høyere temperaturer, men ved 22 grader eller høyere begynner fettet å smelte og det kan bli litt væske i pakken. Men igjen, pinnekjøttet tåler det.

2. Hvor lenge holder tint ribbe seg i kjøleskapet?

Langsom tining i kjøleskap er det beste. Du bør beregne 10 timer tining per kilo kjøtt.

Uåpnet emballasje som er tint: Så lenge emballasjen er hel, uten vakuumslipp, kan ribba fint oppbevares i kjøleskap i 14 dager før den spises.

Når emballasjen er åpnet og ribben ferdig marinert hjemme: 2-3 dager - vi anbefaler at du pakker den inn!

3. Er fersk ribbe bedre enn fryst?

Ingenting tilsier dette. Faktisk vil de fleste trolig ikke kunne kjenne forskjell på smaken om de får servert fersk ribbe eller en ribbe som var industrifrossen da den ble kjøpt. Den innfrysningen vi gjør tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv, derfor anbefaler vi å kjøpe fryst fremfor fersk dersom planen er å fryse den inn selv. Så lenge ribba er tilberedt riktig skal det ikke være mulig å kjenne forskjell.

4. Hvor lenge holder restene?

Her gjelder det å bruke sansene; se, lukt og smak. Men hvis kjøleskapet holder riktig temperatur og maten kjøles raskt ned og pakkes godt inn er dette noen tommelfingerregler:

Ribbe: 2-3 dager.

Pinnekjøtt: 2 – 3 dager.

Stekte farseprodukter: 3 – 4 dager.

Sylte: 2 – 3 dager.

Husk at restene også kan fryses ned.

5. Hvordan og hvor lenge bør eggehvite og plomme oppbevares i kjøleskap?

Eggene holder seg fint i 4-5 dager, særlig hvis de er godt tildekket, slik at de ikke tar til seg smak fra andre, sterkt-luktende matvarer. Rør litt i eggehvitene og plommene før de brukes. Eggehviter kan også fryses i tett emballasje, slik at det ikke er luftrom over. Da kan de fint ligge i fryser i ca. 6 måneder.

6. Hvor mye kalkun bør man beregne per person?

Når det gjelder kalkunfilet anbefaler vi ca. 200 - 250 gram per person. Hvis det er en hel kalkun du skal servere kan du regne med ca. 500 gram per person, men dette kommer helt an på om det er mange storspisere, om det er barn og hvor mye tilbehør du har.

7. Hvor mye pinnekjøtt og ribbe bør man beregne per person?

Pinnekjøtt tørrvekt: 400 gram (storspisere 500 gram).

Ribbe (med pølse og medisterkaker): 250 gram.

8. Skal røkt skinke kokes/trekkes?

Denne er allerede kokt hos oss på fabrikk, så det er bare å følge anvisningen på pakken.

9. Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?

Du kan lese alt du trenger å vite om utvanning av pinnekjøtt og mange andre gode tips ved å følge linken under:
https://www.gilde.no/artikkel/...

10. Hvordan oppbevarer man spekemat?

Hele stykker kan holde seg i flere måneder dersom de henger fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men bruk matpapir eller aluminiumsfolie fremfor plast. Ved ferdig oppskåret spekemat gjelder holdbarhetstiden som er oppgitt på pakningen.