Gå til innhold
En blogg om egg, kjøtt og bærekraft
Tove Jystad foto Nils Heldal

Møter sommeren med skrekkblandet fryd


Vi gleder oss over å kunne bidra i leting etter nye løsningene for en bedre framtid. Innen sommeren går over i høst, håper vi oksene våre har vist at det faktisk er mulig å redusere metanutslippet med tilsetninger til fôret.

Maere Landbruksskole Bilder 0

Fjøsdrifta på Mære landbruksskole har i år tatt en ny vending. I stedet for et tomt ammekufjøs, er fjøset nå i sommer fylt med 33 spreke og glade okser. Okser som rir, basker, spiser, sover og har det akkurat som andre okser. Disse oksene får også en helt vanlig meny; gras i rundballer og kraftfôr der vi har lagt vekt på at de skal ha en størst mulig andel gress. Mest mulig kortreist meny med andre ord.

Den eneste forskjellen fra andre okser er at halve gjengen får en metanhemmer som kalles Bovaer (3NOP) blandet inn i graset de spiser. Disse oksene skal muligens gi oss svaret vi håper på; at vi kan bruke en tilsetning i fôret som kan redusere utslippet av metan. Tenk om det hadde vært mulig!

For oss på Mære blir sommeren i år ekstra spennende. Det er med skrekkblandet fryd vi møter de neste 10 ukene. Vi har tatt et stort skritt når vi tilrettelegger for et så stort og omfattende forsøk. Dyktige og dedikerte medarbeidere på gårdsbruket har planlagt for godt dyrestell og en god arbeidshverdag gjennom sommeren. Sammen med Norturas engasjerte medarbeidere, forskere ved NMBU og andre gode partnere har vi gjennom vinteren jobbet fram et forsøksoppsett som både fungerer for dokumentasjon av resultater og for en praktisk arbeidshverdag i fjøset. Dette har ikke vært noen enkel reise, men vi har trua på at vi får det til. Sammen er vi dynamitt!

Vår viktigste oppgave er å gi elevene våre den beste utdanningen og inspirere til nye oppgaver. Dette forsøket er et av flere forsøk som elevene våre kan ta del i her på Mære. Det blir straks mer konkret og forståelig når vi kan jobbe med karbonkretsløp og klimautfordringer mens vi tar del i praktiske forsøk. For oss er samarbeidet med Nortura et løft for skolen vår samtidig som vi jobber for å finne de nye løsningene.

Innen sommeren går over i høst, håper vi oksene våre har vist at det faktisk er mulig å redusere metanutslippet med tilsetninger til fôret. At dette kan være en av flere mulige veier å gå for at landbruket kan bidra til å redusere klimautslippene på kloden vår.

God sommer!