Gå til innhold

Næringsinnhold i kjøtt og egg

Kjøtt og egg er en naturlig del av det norske kostholdet og forbindes av mange med god smak og tradisjon. Dette er næringstette råvarer av høy kvalitet, som bidrar til å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke viktige næringsstoffer som protein, jern,
jod og vitamin D.

Råvarer Foto Sporenstrek

Kjøtt

Næringsinnholdet i kjøtt varierer avhengig av dyreslag. Felles for dem er at renskåret kjøtt, både hvitt og rødt, inneholder lite fett og har et høyt innhold av proteiner. Proteiner er kroppens byggesteiner og er nødvendig for vekst og reparasjon. De spiller en avgjørende rolle i alle biologiske prosesser i kroppen, og er blant annet nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler og vev, og for produksjon av hormoner og enzymer. Proteinets kvalitet bestemmes av andelen og sammensetningen av essensielle aminosyrer, som er aminosyrer kroppen ikke kan produsere selv, og av hvor godt aminosyrene tas opp og nyttiggjøres i kroppen. Generelt kan vi si at animalske proteiner har høyere kvalitet, enn vegetabilske.

Ved å spise kjøtt vil du også få tilført kroppen andre viktige næringsstoffer. Både rødt og hvitt kjøtt inneholder niacin, vitamin B6 og selen. Rødt kjøtt inneholder i tillegg sink, vitamin B12 og jern.

Jern spiller blant annet en avgjørende rolle i oksygentransporten rundt i kroppen. Ved mangel på jern fraktes oksygen til cellene dårligere. Dette merker vi ved at arbeidskapasiteten blir mindre, og vi blir trøtte og slappe. Kjøtt inneholder fortrinnsvis hemjern, som er lettere for kroppen å ta opp, enn ikke-hemjern som finnes i vegetabilske matvarer. Hele 30 % av jernet i det norske kostholdet kommer fra animalske kilder.

Nortura Rakkestad egg no018047 Foto Øivind Haug

Egg

Egg inneholder nesten alle næringsstoffene kroppen trenger, med unntak av vitamin C og niacin. Som kjøtt, inneholder også egg proteiner av høy kvalitet. Egg har noe høyere innhold av fett, men det mange ikke vet er at egg inneholder mer umettet, enn mettet fett. I tillegg inneholder egg både jod og vitamin D, to av de næringsstoffene vi i Norge har størst risiko for å få for lite av, og som det ikke finnes så mange andre kilder til i kostholdet.

Jod er viktig for kognitiv utvikling hos barn, samt forbrenningen vår gjennom hele livet. Hvit fisk og meieriprodukter er hovedkildene til jod i kostholdet, men egg er en betydningsfull bidragsyter. Ett egg dekker ca. 13 prosent av dagsbehovet ditt.

Vitamin D er viktig for immunforsvaret, for god beinhelse og normal muskelfunksjon. Hovedkildene til vitamin D er fet fisk, tran og meieriprodukter som er tilsatt vitamin D. I tillegg kan vi danne vitamin D i huden når vi eksponeres for sol. Men, også her er egg en viktig bidragsyter. Et egg dekker ca 14 prosent av dagsbehovet ditt for vitamin D.

Nortura oppfordrer alle til å følge myndighetens kostråd. Fordi kjøtt inneholder mange viktige næringsstoffer anbefaler helsemyndighetene et moderat inntak av magre kjøttprodukter, men at vi skal begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 g i uken. Det er ingen mengdeanbefaling på fjørfe og egg.