graphic-element-nortura

Startskudd for mer moderne spekematproduksjon

26.01.22 - kl. 09:16

21. Januar var det avspark for prosjektet DigiSpek ved Nortura Sogndal, Norturas hittil største Forskningsrådsfinansierte prosjekt. Målet med prosjektet er å digitalisere spekepølseproduksjonen ved Nortura Sogndal. Dette kan produsere spekepølser av enda høyere kvalitet og redusere matsvinn.

Inghild og Karl Helge 3e475e23eef2fecf41739b5a77d0954b

21. Januar var det avspark for prosjektet DigiSpek ved Nortura Sogndal, Norturas hittil største Forskningsrådsfinansierte prosjekt. Målet med prosjektet er å digitalisere spekepølseproduksjonen ved Nortura Sogndal. Dette kan produsere spekepølser av enda høyere kvalitet og redusere matsvinn.

- Produksjon av spekemat er ekte håndverk. Spekepølseproduksjoner en av kjøttindustriens mest komplekse prosesser, dette krever forskning innen mange fagfelt for å lykkes. Det er en unik samling av fagmiljø inn i dette prosjektet, noe som gjør prosjektet ekstra spennende, sier direktør for forskning og nyskaping i Nortura, Per Berg.

Ved Nortura Sogndal produseres det i dag rundt 2000 tonn spekepølse. I tillegg produserer anlegget en betydelig mengde pinnekjøtt. Store deler av arbeidet i det nye prosjektet vil gå ut på å identifisere og måle riktige kontrollvariabler gjennom hele spekematprosessen.

Stor satsning

- Vi har veldig dyktige og engasjerte medarbeidere som er opptatt av å lage produkter av god og riktig kvalitet. Ved å kombinere våre gode kunnskaper om selve håndverket med moderne analyseverktøy ønsker vi å oppnå enda bedre kvalitet, redusert matsvinn og skape en mer forutsigbar produksjonstid, sier prosjektleder for DigiSpek ved Nortura Sogndal Karl Helge Albretsen

- Dette er en stor satsing for spekematproduksjonen i Nortura, men også for hele bransjen. Vi kjenner ikke til liknende prosjekter fra tidligere, så dette prosjektet er også en nyvinning, sier direktør for forskning og nyskaping i Nortura, Per Berg.

For å nå de ambisiøse forskningsmessige- og utviklingsmessige målene som er satt for prosjektet er dette et omfattende samarbeid. Partnerne til Nortura i prosjektet er Digital, Sintef Manufacturing, Animalia, Høyskolen på Vestlandet avdeling Sogndal, Rocketfarm og IRTA, Sør-Europas ledende forskningsmiljø innen spekemat for å. Prosjektet er delfinansiert av Norsk Forskningsråd med 14,7 millioner og har en varighet på fire år.

Frida Axelsen-Sørlle

Frida Axelsen-Sørlle

Kommunikasjonsrådgiver

Epost: frida.axelsen-sorlle@nortura.no

Telefon: 466 14 543