graphic-element-nortura

Se etter nøkkelhullmerket!

04.03.20 - kl. 12:54

Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere når du har det travelt i butikken. Ikke alle er klar over at det er helsemyndighetene som står bak merkeordningen

Ng Kyllingkjottdeig U Salt 12x400g Enh

Matvarer med nøkkelhullmerket inneholder generelt mindre og sunnere fett, mindre sukker og salt, og mer kostfiber og fullkorn enn andre matvarer av samme type. Velger du varer med nøkkelhullmerket, betyr det at du velger de sunneste alternativene innen den matvaregruppen. Nøkkelhullet er altså et "best i klassen"- stempel.

Det er forskjellige kriterier til ulike matvaregrupper, slik at oster sammenliknes med oster og brød med brød etc. Produkter med nøkkelhull er altså et sunnere alternativ sammenlignet med andre varianter av samme type. Vitenskapelig dokumentasjon viser at dersom man reduserer inntaket av fett, salt og sukker, og øker inntaket av kostfiber, vil det redusere risikoen for en rekke sykdommer.

Per 2015 er det 33 ulike matvaregrupper som har muligheten til å bli nøkkelhullmerket. Alle gruppene er den type mat som bør inngå i et sunt og variert hverdagskosthold, den såkalte basismaten. Derfor vil du aldri se nøkkelhullet på brus, kaker, potetchips eller annen snacks.

Nøkkelhullet er et felles nordisk, frivillig sunnhetsmerke (ernæringsmerke). Her i Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen.Det er matvare-produsentenes ansvar å følge reglene. Bruken av nøkkelhullet er forskriftsfestet. Ferdig-pakkede matvarer med nøkkelhull skal også ha næringsdeklarasjon.

Nøkkelhullmerket på kjøtt og kjøttprodukter

Uforedlet, rått kjøtt, både rødt og hvitt, kan få nøkkelhull dersom det inneholder under 10 gram fett per 100 gram vare. Det samme gjelder for rått kjøtt som er overflatemarinert eller krydret. I disse produktene kan maksimalt innhold av salt være 1 gram per 100 gram vare, og maksimalt innhold av sukker kan være 3 gram per 100 gram vare (hvis det brukes i marinade eller krydder).

Dermed kan mange av Gilde- og Prior-produktene som er ubearbeidet og/eller marinert eller krydret merkes med nøkkelhull: Alle kalkunprodukter, mange kyllingprodukter (uten skinn) og en rekke stykningsdeler av svin, storfe, sau/lam og rein.

For andre bearbeidede kjøttprodukter, kan nøkkelhullet brukes hvis kjøtt er hovedingrediensen og det er under 10 % fetti produktet. Godkjent innhold av salt og sukker er da litt varierende; maksimalt tillatt innhold av salt er 2,5 gram og av sukker 3 gram per 100 gram vare.

Ingen nøkkelhullsmerking på egg

Egg kan ikke merkes med nøkkelhullet. Grunnen til dette er at det ikke er ernæringsmessige forskjeller på om du velger økologiske egg, egg fra frittgående høner eller andre egg. Det går altså ikke an å gi noen egg et "best i klassen"- stempel, for alle er like sunne. Og egg er det sunt å spise!

Nøkkelhull i endring

Nøkkelhullet er en dynamisk ordning, det vil si at den endrer seg i tråd med ny kunnskap om helse og ernæring og med endret matvareutvalg. Fra 1. mars 2015 ble kravene til å merke en matvare med nøkkelhullet utvidet, med en overgangsperiode på ett og et halvt år. Tidligere var det bare ferdigpakkede matvarer med næringsdeklarasjon som kunne merkes med nøkkelhullet, med unntak av frukt, grønnsaker og fersk fisk. Nå er det også åpnet for at kjøtt, brød, knekkebrød og ost som finnes i ferskvaredisken kan nøkkelhullmerkes så lengde disse matvarene oppfyller kravene til merkeordningen. Merkingen må da gjøres i butikken, slik at kundene tydelig ser nøkkelhullet ved varene.

Noen av de viktigste endringene etter 1. mars 2015

 • Salt skal merkes som salt, og ikke natrium, for å gjøre det enklere å forstå merkingen for folk flest. Natrium som naturlig finnes i råvarene skal oppgis som salt (natriumklorid), og summeres med eventuelt tilsatt salt
 • Det er kriterter for maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter
 • Kriteriet for innhold av salt er også strammet inn i matvaregrupper som brød, ferdigretter og pizza
 • Kriteriet for sukker er også strammet inn i noen matvaregrupper
 • Tidligere krav til totalt fettinnhold er opprettholdt, men innhold av mettet fett er mer vektlagt enn tidligere
 • Kriteriet for innhold av fullkorn er økt i noen matvaregrupper.

Hvorfor nøkkelhull?

 • Nøkkelhullmerket brukes på matvarer som er viktige i et sunt kosthold
 • Nøkkelhullmerket er lett å forstå for alle grupper i befolkningen
 • Nøkkelhullmerket krever ikke at man behersker norsk
 • Nøkkelhullmerket krever minimal bakgrunnskunnskap i ernæring
 • Nøkkelhullmerket kan bidra til å utjevne sosiale ulikheter i helse
 • Nøkkelhullmerket blir akseptert av matvarebransjen