graphic-element-nortura

Oppdatering på dataangrep

25.12.21 - kl. 11:09

Nortura ble utsatt for et dataangrep 21.desember. Det ble derfor besluttet å stenge ned våre IT-systemer og fjerne internettilgangen på våre lokasjoner for å minimere mulig skade på systemer og operasjoner.

Nortura er fortsatt frakoblet internett, men produksjonssystemet (SAP) kjøres nå offline.

Prioriteringen på kort sikt er å finne og eliminere virus som har angrepet systemet, etablere nye rutiner for gjenopprettelse av produksjon og produksjonsstøtte. Selv om produksjonssystemene fortsatt er offline, arbeides det med å skape mest mulig funksjonalitet i denne situasjonen.

- Det er fremdrift i arbeidet, og vi er forsiktig optimistiske med tanke på å få flest mulige funksjoner i gang offline, sier konserndirektør for bærekraft og kommunikasjon, Kjell S. Rakkenes

- Ansatte på alle områder i hele Norge gjør en formidabel innsats nå i jula for at vi skal få opp produksjonen igjen. Sammen ønsker hele Nortura-laget å takke bønder, kunder, samarbeidspartnere og myndigheter for forståelse for at vi ikke klarer å opprettholde ordinær drift samt verdifulle bidrag til å løse utfordringene, sier Rakkenes.

Sikkerhetseksperter skanner og analyserer nå servere for å lokalisere virus og fjerne disse fra systemet. Målsettingen er å normalisere situasjonen så hurtig som mulig.

Hendelsen er varslet til politiet, og vil bli anmeldt.

Driftsstaus

  • Slakting og skjæring av storfe, småfe og svin: Ingen normal henting av dyr hos bonde for slakt. Slakting og skjæring kraftig redusert, eller innstilt. Det arbeides med å etablere midlertidige løsninger for henting av dyr, slakting og skjæring.
  • Slakting og skjæring av kylling og kalkun: Henting av dyr gjennomføres som normalt. Slakting og skjæring går som planlagt.
  • Egg: Fortsatt utfordringer på eggpakkeriene, men fremdrift i arbeidet med å etablere midlertidige løsninger.
  • Videreforedling: Pølse-, pålegg- og posteiproduksjon går tilnærmet som normalt.
  • Ekspedisjon: Utekspedering av varer er utfordrende, men god fremdrift i arbeidet med å etablere rutiner for ekspedisjon av lagerført- og produserte varer. Situasjonen påvirker ikke leveransen av julemat, det aller meste er ekspedert og sendt til kunde før data angrepet.
  • Ekstern epost: Nortura kan for øyeblikket ikke motta ekstern epost. Nortura anbefaler at forbrukere henvender seg til Gilde, Prior eller Nortura på Facebook Messenger.

Nortura vil publisere daglige briefinger kl. 11:00 inntil videre.

Ved pressehenvendelser kontakt pressevakt: 992 93 070 (ikke SMS).

Trykk her for å laste ned pressebilde av Kjell S. Rakkenes (2)