graphic-element-nortura

Møt Nortura på Arendalsuka!

16.06.22 - kl. 13:10

Hvordan sikrer vi bærekraftig matproduksjon også i fremtiden? Den 17. august arrangerer vi en dag med kjøtt og bærekraft i fokus.

Banner FB2

Arrangementet finner sted ved den Lille Andevinge i Arendal sentrum (Nedre Tyholmsvei 10). Dørene er åpne for alle og vi vil servere smaksprøver fra den norske bonden i løpet av dagen.

Trykk her for å komme til arrangementet på Facebook.

Program

Kl. 10.00 - 10.30:
Bærekraftig landbruk: Tar Norges største matprodusenter ansvar?

Metan er landbrukets største utfordring. Har de største aktørene innen bransjen nok tiltak? Og hvordan kan samvirkene være et virkemiddel i å få løst utfordringen?

Staten har gitt Nortura, TINE og Felleskjøpet ansvaret for at det produseres nok egg, melk, kjøtt og korn i Norge. Sammen representerer de 40 0000 bønder over hele landet. Ringvirkningene av avgjørelsene disse selskapene tar er enorme.

Vi utfordrer topplederne på hva de gjør for å sikre trygg og bærekraftig mat for fremtidige generasjoner og om samvirkemodellen kan være nøkkelen for å sikre oppslutning rundt nødvendige tiltak.

Deltakere: Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine og Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet

Moderator: Martin Inderhaug, fagsjef bærekraft Animalia

Kl. 11.00 - 11.30:
Don't look up - er vi selvforsynte nok? 

Krig og klimaendringer truer matforsyningen i verden og selvforsyningsgraden i Norge er rekordlav. Bøndene tjener ikke penger, industrien operer med syltynne marginer og kopiprodukter skyver uavhengige norske merkevarer ut av butikkhyllene. I dag er kun halvparten av maten vi spiser produsert i Norge, andelen er enda lavere om vi tar med import av dyrefôr i beregninga.

Deltagere: Per Vidar Kjølmoen, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet, Erling Aas-Eng. styremedlem i Norges Bondelag, Jan Ivar Botnan, Forsvarets forskningsinstitutt, Kristin Schultz, 1. nestleder, Unge Venstre.

Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.

Kl. 12.00 - 12.30:
Dyrevelferd - vårt viktigste bærekraftmål?

Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd, som etter planen skal komme i 2023. Det har skjedd utvikling og endringer siden 2003, da forrige stortingsmelding om dyrevelferd kom.  Vi samler regjeringsparti og opposisjon til å diskutere hva som vil bli viktig i den nye dyrevelferdsmeldinga.  

Deltagere:
Sandra Borch, Landbruks- og matminister (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Per Vidar Kjølmoen (Ap), André Skjelstad (V)

Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.

Kl. 13.00 - 13.30:
Ku-rap til besvær: hva gjør vi for å redusere metan fra landbruket?

Drøvtyggerne står for over halvparten av klimagassutslippene i landbruket, og metangass er her den viktigste klimagassen. Reduserte utslipp av metan vil gi en rask effekt i forhold til global oppvarming, samtidig som det vil gjøre oss mindre avhengige av negative utslipp i fremtiden.

Men hvordan kan man kutte utslipp fra levende dyr?

Deltagere: Sverre Lang-Ree, bonde og prosjektleder i Geno, Gro Steine, instituttleder for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU, Kim Viggo Weiby Ph.D stipendiat, NMBU/TINE.

Dialogen ledes av Hallstein Havåg, daglig leder i Bellona.

Kl. 14.00 - 14.30:
Ku eller kålrabi?

Er EAT og Nortura som hund og katt, eller er det grunnlag for en konstruktiv dialog om bærekraft mellom organisasjonene? Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge?

EAT grunnlegger og leder Gunhild Stordalen møter Norturas styreleder Trine HasvangVaag for en dialog om fremtiden består av ku eller kålrabi – eller kanskje begge deler?

Deltagere: 
Gunhild Stordalen, EAT gründer, Trine HasvangVaag, Styreleder i Nortura

Samtalen ledes av Kim Gabrielli, Adm. Dir i UN Global Compact Norge

Kl. 15.00 - 15.30:
Speakers corner: Kan kjøtt produseres bærekraftig? Si din mening!

I mai inviterte Nortura klimaminister Espen Barth Eide, Fremtiden i våre hender, Dyrevernalliansen og ungdomsorganisasjonen SPIRE til et dialogmøte om kjøtt og bærekraft på Litteraturhuset. Vi fortsetter suksessen og inviterer til dialog i Arendal om samme tema.

Kort innledning om Norturas strategi for bærekraft, før vi åpner opp for synspunkter og innspill fra tilhørerne.

Tror du kjøtt noen gang kan bli bærekraftig? Kom og si din mening til både styreleder og konsernsjef i Nortura

Debattpanel: Hele salen!

Kl. 16.00 - 16.30: Speed dating – Disruptive løsninger fra landbruket

Vi inviterer innovative bedrifter og bønder til speed-dating. De får fem minutter for å vise frem løsninger som kutter klimautslipp, styrker dyrevelferd og styrker naturmangfoldet.

Deltagere:
Hans Petter Olsen, CEO, Pronofa, Trond Qvale, Styreleder, Regenerativt Norge, Petter Brinchmann, Konserndirektør for proff og industri, Nortura SA, Gro Steine, Instituttleder for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU og Knut Bentzen, CEO, Nofence


På kvelden holdes dørene åpne, og vi serverer småretter med råvarer fra den norske bonden.

Velkommen til en dag med kjøtt og bærekraft i fokus!Frida Axelsen-Sørlle

Frida Axelsen-Sørlle

Kommunikasjonsrådgiver

Epost: frida.axelsen-sorlle@nortura.no

Telefon: 466 14 543