graphic-element-nortura

Nortura endrer datomerkingen på Prior egg

18.12.17 - kl. 13:14

Som et bidrag i kampen mot matsvinn skal Prior egg merkes med «Best før, men ikke dårlig etter».

Egg datomerking

– Vi skal gjøre vårt for å redusere matsvinn til et absolutt minimum. Hvis tilleggsinformasjonen «men ikke dårlig etter» kan hindre at fullgode egg kastes, er det ingen ting som gleder oss mer, sier kommunikasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn.

Den nye merkingen vil trykkes på alle eggekartonger fra Prior f.o.m. mandag 18. desember.

– Jula er høysesong for kjøp av egg, og eggene folk kjøper nå kan faktisk vare helt til påske! Heldigvis er det mange som vet at norske egg kan spises etter utgått dato, men vi kan ikke være fornøyde før alle er trygge på dette, sier Kringlebotn.

Norske egg i særstilling

Men hvorfor kan ikke Nortura bare forlenge holdbarheten?

– Mens vi på andre matvarer kan bestemme holdbarhetsdatoen selv, er egget pålagt strenge EU-regler. Årsaken til den korte holdbarheten er at mange land i EU sliter med salmonella i eggene sine. Dette problemet har vi heldigvis ikke i Norge, og dermed blir den korte holdbarhetsdatoen misvisende her i landet, forteller Kringlebotn.

Fra «Siste forbruksdag» til «Best før»

De to vanligste måtene å merke utgått dato på gjør det mulig å skille på produkter som kun kan risikere å få dårligere kvalitet, fra de som kan medføre en helserisiko å spise etter utgått dato.

– I Nortura har vi lenge jobbet med hvordan merking og emballasje kan bidra til å redusere matsvinn. På alle våre Gilde og Prior-produkter som det er helsemessig forsvarlig å bytte merking til «Best før», har vi gjort det, forteller Kringlebotn.

Vil gå lenger enn bransjeavtale

29. september i år signerte Nortura den såkalte «tilslutningserklæringen for matsvinn» og har dermed forpliktet seg til å halvere matsvinnet i sin virksomhet innen 2030. Nortura slo fast at de vil gå enda lenger.

– Matsvinn er et samfunnsproblem vi alle må ta på største alvor. For oss i Nortura innebærer det å gå igjennom alle ledd i vår verdikjede, men også å legge til rette for å minimere matsvinnet hjemme hos forbruker – der godt over halvparten av svinnet faktisk skjer, sier Kringlebotn.


Marthine Haugen Petersen

Marthine Haugen Petersen

Kommunikasjonsrådgiver

Epost: marthine.petersen@nortura.no

Telefon: 90503021