graphic-element-nortura

Mindre salt og fett i hverdagen

29.03.19 - kl. 09:25

Nortura jobber fremdeles målrettet og i tett samarbeid med helsemyndighetene for å gi nordmenn en sunnere hverdag. Vi tar folkehelsen på alvor.

Lammebog med gronnsaker og sennep no017492

Vi gjør vårt beste for å lage produkter som gir nordmenn en sunnere hverdag. I dag er Nortura i norgeseliten når det gjelder antall produkter med nøkkelhullmerket. Målet er at innen 2020 skal 15 prosent av vårt volum bære dette merket. Dette krever målrettet jobbing med særlig salt- og fettinnholdet i våre produkter.

Klare mål
Nortura har signert en intensjonsavtale med Helsedepartementet, der vi har forpliktet oss til å bidra til at innholdet av mettet fett og salt i det norske kostholdet går ned til anbefalt nivå. Innen 2025 har vi blant annet satt mål om å redusere fett fra dyr med fem prosent, samt fjerne hele 600 tonn mettet fett fra våre produkter.

Et annet mål i intensjonsavtalen er å få saltinntaket ned fra 10 gram om dagen i 2010 til 8 gram om dagen i 2021. Siden 2013 har Nortura klart å redusere saltinnholdet i produktene med cirka 25 prosent, noe som tilsvarer 42 fulle lastebiler.

Lettere å ta sunne valg
Go’ & Mager er en produktserie fra Gilde der fettinnholdet er betydelig lavere. Salamien i serien har blant annet hele 74 prosent mindre fett. For tiden får Go’ & Mager ekstra oppmerksomhet i Kiwi-butikkene rundt om i landet.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for nordmenn å ta sunne valg. Go’ & Mager-serien er et alternativ for dem som ønsker å spise sunnere, men beholde den gode smaken, alle produktene er nøkkelhullmerket, sier konseptsjef Kirsti Wiker Rönnmark.

Riktig for helse og smak
Vi tror også at det er riktig både for helsen og smaken å fjerne litt fett fra de mest populære produktene våre, i stedet for bare å redusere mye i små produktgrupper. Slik blir de vanligste produktene våre sunnere, samtidig som de beholder den gode smaken, og det gir en gradvis tilvenning. Det er samme strategi som er brukt på saltreduksjon. Litt av gangen.

Vi trenger også å finne en god måte å bruke det fettet vi fjerner på. Bioenergi er én mulighet.

Fett kan også fjernes ved å endre fettinnholdet i fôret til husdyra. Mindre fett på dyra gir mindre fett i våre produkter.