graphic-element-nortura

Mattrygghet på kjøkkenet

04.03.20 - kl. 13:15

Nortura sine merkevarer fra Gilde og Prior er en garanti for trygge matvarer av norske råvarer. Likevel er det alltid, fra naturens side, bakterier på overflaten av rått kjøtt og utenpå eggeskallet.

Følger du noen enkle regler for hygiene på kjøkkenet, kan du spise trygt og nyte all den gode maten. Stikkordene er god kjøkkenhygiene og varmebehandling.

Kjokkenredskap no017040 Foto Aina C Hole

God kjøkkenhygiene

Du bør være nøye med hygienen på kjøkkenet, både når det gjelder matvarene og redskapene du bruker. Følg disse enkle reglene, så er du på den sikre siden:

  • Oppbevar kjøttet kjølt eller fryst

  • Tin fryst kjøtt i kjøleskap, ikke i romtemperatur

  • Vask hendene før og etter å ha tilberedt rått kjøttIkke bruk redskaper eller skjærebrett du har brukt til rått kjøtt til noe annet – i hvert fall ikke uten å vaske det grundig først

  • Hold rått kjøtt og annen mat, som for eksempel grønnsaker, fra hverandre

  • Hold varm mat over 60°C eller kjøl den ned raskt - bakteriene trives aller best mellom 20 og 40°C

  • Avkjøl matrester raskt.

  • Stek eller kok kjøttet slik det står i oppskriften

Varmebehandling

De aller fleste bakteriene dør når du varmer opp kjøttet til 60°C. og ved 70°C er alle døde. Men det betyr slett ikke at alt kjøtt må gjennomstekes.

På hele kjøttstykker sitter bakteriene på overflaten, ikke inne i kjøttet. Biffen din er derfor helt trygg hvis du steker den på overflaten på alle sider - inni kan den gjerne være rosa eller blodig.

I kvernet kjøtt finnes bakteriene også inni. Derfor bør kjernetemperaturen på en kjøttkake, karbonade eller burger være på 72°C for å ta knekken på eventuelle bakterier. Kjøtt som er skåret opp i små biter, som for eksempel biffstrimler, bør du behandle som kvernet kjøtt.