graphic-element-nortura

Er du en zombie eller en litt sliten vampyr året rundt?

31.10.19 - kl. 13:23

Jernmangel er en av verdens mest utbredte mangelsykdommer, også i Norge er dette et helseproblem. Nok jern i kostholdet kan bidra til å holde deg frisk.

Brodskive med leverpostei agurk og lok no018854 Foto Mari Svenningsen

Grovt brød og andre grove kornprodukter er den matvaregruppen som gjennomsnittlig gir mest jern. Kjøtt og kjøttprodukter følger som nummer to. Men jern fra animalske matvarer som kjøtt og egg blir mye bedre nyttiggjort i kroppen enn jern fra plantematvarer som kornprodukter og grønnsaker.

Dermed er jern fra kjøtt kanskje den egentlige vinneren i jern-regnskapet.

Kjøtt er en naturlig del av et sunt og variert kosthold for de aller, aller fleste. Nortura oppfordrer alle til å følge myndighetenes kostholdsråd, hvor det anbefales å begrense mengden av rødt kjøtt til inntil 500 gram rødt kjøtt i uken.

En begrensning i inntaket av rødt kjøtt til betydelig mindre enn 500 gram per uke kan kunne øke risiko for jernmangel, spesielt for kvinner i fertil alder.

Lavere enn anbefalt
Sammenlignet med menn har kvinner et høyere behov for jern, samtidig som at de gjerne spiser mindre. Dette gjør at unge jenter og kvinner fort kan få i seg for lite jern, dersom man ikke er påpasselig.

Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at gjennomsnittlig jerninntak blant kvinner i alderen 18 til 70 år er 9,9 milligram daglig. Anbefalingen for kvinner i fertil alder er 15 milligram. Hele 75 prosent av kvinnene i undersøkelsen hadde et daglig jerninntak lavere enn anbefalt nivå. Dette indikerer at det er mange norske kvinner som kan gå rundt med jernmangel, kanskje uten å vite det.

Zombie-symptomer
Mangel på jern kan gi symptomer som hodepine, trøtthet, slapphet, blek hud, nedsatt konsentrasjonsevne og fysisk prestasjonsevne, noe som igjen kan gi mangel på overskudd i hverdagen- og ikke minst til trening.

Halloween er kanskje den skumleste dagen i året med kreativ mat, som monsterburger og skremte fylte paprikaer, og grøssende kostymer, masker og sminke. Sliter du med jernmangel, passer du kanskje allerede godt inn i denne høytiden. Sikkert ikke like kult resten av året.