Dyrevelferd på slakteriet
22.03.22 - kl. 12:42
22.03.22 - kl. 12:42
Nortura har 12 slakterier som slakter firbeinte dyr og tre slakterier som slakter fjørfe.
Det er fastsatt regler for hvordan dyr skal håndteres i slakterier. Mattilsynet fører tilsyn med reglene og er til stede i slakteriet så lenge slakting pågår. Alle dyr blir kontrollert av Mattilsynet før og etter avliving.
Krav til dyrevelferd på slakteri i regelverket:
Under avlessing av dyretransporten blir dyrevelferden rutinemessig undersøkt og vurdert for alle dyr. Er det dyr med særskilte behov, iverksettes tiltak.
Etter at slaktedyrene er lesset av på slakteriet, blir de stallet opp, i påvente av slakting som fortrinnsvis skjer samme dag. Om dyrene ankommer slakteriet sen ettermiddag eller kveld, blir de stallet opp over natt og slaktet tidlig neste dag. Gris og småfe oppstalles i grupper i binger og storfe i binger eller enkeltvis.
Det er viktig for Nortura at dyrene opplever minst mulig stress i våre slakterier. Målet er at dyrene beveger seg frivillig, med minst mulig bruk av tvang. For å få til dette, benytter vi kunnskap om dyreartene. Dyrearter med sterkt flokkinstinkt stalles opp og flyttes i grupper, og ikke enkeltvis, så langt det er mulig. Utformingen av oppstallingsarealer og drivganger er tilpasset dyreartens atferd. Vi unngår unødige forstyrrelser som dyrene reagerer på, som skarpe farger og lyder og sjenerende lys, og brå overganger og vinkler i drivganger. Bruk av elektrisk drivstav skal unngås så langt det er mulig og er ikke tillatt brukt på småfe. I Nortura tillater vi det heller ikke på gris, selv om regelverket åpner for det. Og det er helt forbudt å bruke ved på- og avlessing av dyrebilen.
I Norturas fjørfeslakterier lesses fuglene av dyretransporten i kassene de har blitt transportert i. I mottaksområdet hvor dette foregår, er lys- og lydforholdene tilpasset for å redusere stress hos dyrene. I mottaket får dyrene roe seg en stund i kassene. Deretter føres kassene med dyrene i, inn i gasstunnelen for bedøving.
Regelverket stiller krav til bedøving og avliving av dyr i slakterier. Ikke alle avlivingsmetodene gir umiddelbart bevissthetstap, og derfor bedøves alle dyr før avliving. Dyret skal forbli bevisstløst og uten følesans til det dør. Bedøving kan gjøres på flere måter. På Norturas slakterier blir kylling og kalkun bedøvet med CO2-gass, gris med CO2-gass eller elektrisk strøm, småfe med elektrisk strøm og storfe og reinsdyr med boltpistol mot pannen.
For hver bedøvingsmetode er det særlige krav i regelverket til hvordan bedøvingen skal foregå. Effekten av bedøvingen av hvert eneste dyr kontrolleres for å sikre at det er helt bevisstløst før det avlives. Om effekten ikke er tilstrekkelig eller det er tvil, bedøver slakteren dyret på nytt.
Umiddelbart etter bedøving blir det bevisstløse dyret hengt opp-ned og avlivet ved avblødning. Avblødning på firbente dyr skjer ved at slakteren skjærer gjennom halspulsåren med en kniv, slik at blodet renner ut. På fjørfe skjer avblødningen ved at hodet kappes av med et skarpt verktøy.
Nortura har samme krav til dyrevelferd, bedøving og slaktemetode for hala-slakting som for annen slakting. Ved halal-slakting blir det lest en kort takknemlighetsbønn for dyret umiddelbart etter bedøving. For Nortura er det et ufravikelig krav at dyret skal være bedøvet før avlivning.
Etisk regnskap er en omfattende kartlegging av faktorer som kan påvirke dyrevelferd i slakterier. I praksis innebærer det at uavhengige veterinærer og dyrevelferdsspesialister over flere dager observerer og går gjennom håndteringen av dyrene, fra de hentes hos bonden frem til de avlives på slakteriet. Dyrevelferden ved Norturas slakterier blir årlig revidert på denne måten.
Forbedringspunktene fra disse besøkene legger grunnlaget for hvordan vi skal jobbe videre med dyrevelferd. Som et minimum skal vi følge reglene for dyrevelferd, men arbeidet innebærer også forbedringer vi kan gjøre utover det som reglene krever. Målet er å få til en god spiral, der vi stadig beveger oss oppover og mot enda bedre dyrevelferd.
I Etisk regnskap gis det karakterer på en skala fra A til D. Nortura har hatt som mål at alle linjer minst skal oppnå karakteren B. Etisk regnskap har de siste årene blitt justert med skjerpede krav til karaktersettingen og innføring av «knock out»-punkt. Avvik på «knock out»-punkt innebærer at anlegget automatisk får karakteren D, selv om anlegget har toppscore på øvrige punkter.
Ved utgangen av 2021 hadde 27 % av Norturas slaktelinjer for firbeinte slaktedyr karakter A, 62 % B og 8 % C etter revisjon. 1 linje (4 %) fikk D etter utslag på «knock out»-punkt grunnet mangelfullt detaljnivå i den skriftlige rutinen for hvordan revisjon av den løpende bedøvelseskontrollen skal gjennomføres. For Norturas heleide slakterier for fjørfe settes en totalkarakter for både plukking, transport og slakting. I 2021 fikk ett slakteri karakter D ved Etisk regnskap som følge av forhold ute på gård ved plukking av kyllingene. Det ble gitt karakter B ved Etisk regnskap på Norturas andre kyllingslakteri. For transport og slakting av kalkun ble det oppnådd karakter A.
Fra 2022 har Nortura satt seg nye mål til karakterene som skal oppnås i Etisk Regnskap. Det er satt et mål om at minst 70 % av slaktelinjene skal få karakter A, mens øvrige skal minst få karakter B.
Det er krav om alle medarbeidere som håndterer levende dyr på Norturas slakterier skal ha deltatt på et obligatorisk opplæringsprogram og fått kompetansebevis fra Mattilsynet. For Nortura er faglig oppdatering av våre ansatte et viktig virkemiddel for å sikre god oppfølging av dyrevelferden.
I 2021 kom det en ny versjon av e-læringskurset som er en del av det obligatoriske opplæringsprogrammet for de som håndterer levende dyr på slakteriet. Nortura besluttet at alle medarbeidere som håndterer levende dyr, skulle ta dette kurset for å bidra til faglig oppdatering selv om de allerede hadde godkjente kompetansebevis. Ledere og annet nøkkelpersonell på Norturas slakterier gikk også gjennom det nye e-læringskurset om dyrevelferd på slakteri.
Nortura har etablert et nettverk for de dyrevelferdsansvarlig på Norturas slakterier. Nettverket har jevnlig møter for å bidra til erfaringsutveksling mellom de dyrevelferdsansvarlig, sikre kunnskapsdeling, faglig oppdatering og koordinering av oppfølging av konsernets rutiner og krav. I 2021 ble det avholdt fem møter i nettverket.
Det er viktig for Nortura at vi stadig utvikler oss på dyrevelferdsområdet. Vi er derfor pådrivere for og deltakere i utviklings- og forskningsprosjekter.
CO2-bedøving av gris tillater at grisen kan drives gruppevis til bedøving uten tvang, noe som er dyrevelferdsmessig bra. Bedøvingsmetoden innebærer også liten risiko for menneskelige feil, høy sikkerhet for at grisene er bedøvet inntil døden inntrer, og at det er enkelt å oppdage dyr som unntaksvis ikke er godt bedøvet. Imidlertid opptrer ikke bevissthetstapet umiddelbart når grisen eksponeres for CO2-gassen og grisen kan kjenne et ubehag med kontakt med gassen frem til bevissthetstapet inntrer. Dette har gitt grunnlag for kritikk mot metoden og det er etterspurt mer kunnskap. Nortura er involvert i to prosjekter, om CO2-bedøving: