graphic-element-nortura

Bærekraft

Bærekraft i Nortura

Nortura er en av Norges største matprodusenter og har ansvar for å produsere mat i pakt med de naturgitte forholdene i Norge og på naturens premisser.

Som Norges største bonde-eide samvirke er vi, akkurat som den norske bonden, opptatt av at maten produseres med omtanke for neste generasjon.

Landbruket i Norge er blant de mest bærekraftige med små, familieeide gårder spredt over hele landet og millioner av dyr på beite, omdanner vi norsk natur til mat. Samtidig er vi med på å bevare naturmangfoldet og en god dyrehelse som i dag har verdens laveste andel av antibiotika.

Vi er avhengige å bruke betydelige land-arealer i vår primærproduksjon og å kunne videreforedle råvarene på best mulig måte. Vi har en stor industriell virksomhet over det ganske land, som sørger for mottak av dyr og foredling av kjøtt og egg til ferdige varer.

Nortura har både et direkte og indirekte ansvar for at bondens jorder og gårder og våre fabrikker kan fortsette å produsere mat i generasjoner som kommer. Når vi definerer bærekraft er det i tråd med FNs bærekraftsmål og de forpliktelsene vi som næring har inngått med norske myndigheter.

Hvorfor er det viktig?

Nortura har siden 1800-tallet har vært Norges viktigste leverandør av egg og kjøtt og en av landet største matvareprodusent. Med fabrikker, slakterier og råvareleverandører over hele landet har vi et stort ansvar for å sikre en fremtidsrettet matindustri.

Det vi produserer skaper et fotavtrykk i lokalsamfunn, natur og klima, og det er vårt ansvar å redusere dette der vi kan. Vi vært en av Norges viktigste matvareprodusenter i mer enn 100 år, og skal være det i minst 100 år til!

Alle artikler om temaet

Produksjon registrerer

Menneske- og arbeidsrettigheter

01.07.22

281736264 10166565098460602 2518825966883350927 n

Nortura inviterer til dialog -Kan kjøtt produseres bærekraftig?

30.05.22

Norturas bærekraftstrategi forside2 tekst

Nortura legger frem en bærekraftstrategi for egg og kjøtt

20.05.22

Microsoft Teams image 8

Norturas første bærekraftrapport - Matforsyning for fremtiden

20.05.22

Sandefjord3

Tare fra norskekysten: Forsker på kortreist og bærekraftig dyrefôr

02.05.22

Hovedbilde til mail

Nortura inviterer til dialogmøte 20. mai: Norsk mat på naturens premisser – er Nortura på rett vei?

25.04.22

Microsoft Teams image 10

Ny pølsepakning reduserer plast med 65 prosent

21.04.22

Kjell S Rakkenes no025654 1

Kjell S. Rakkenes valgt inn i styret til UN Global Compact Norge

24.03.22

Bioco2

Statsministeren besøkte framtidas mønsterbruk

22.03.22

Storfe

Klimakalkulatoren utvider med nye produksjoner og funksjoner

01.12.21

Vange Gård 077

Nortura i front for et mer bærekraftig storfekjøtt

13.10.21

Tank

Lokale krefter bak Gilde turmat

06.07.21

Mjoskjott beite no025438 Foto Siw Sandberg Holter

Slik skal syv gårdsbruk langs Mjøsa bli mest mulig bærekraftige 

26.05.21

Emballasje3png

Slik jobber vi med plast og emballasje i Nortura

16.04.21

Plastløftet forside

Vi har tatt Plastløftet

16.04.21

Liveche gården

Nortura blir medlem av Biogass Norge

04.12.20

Biokull

Restavfall fra Nortura skal bli biokull

03.12.20

Kyllinger hos Aarsland kyllingprodusent no025260 1024

Nortura og Prior vil gi kyllingen fôr av norske råvarer

17.11.20

Prior hos kalkunbonde Per Anders Buer i Skjeberg no018154 Foto Øivind Haug 3e475e23eef2fecf41739b5a77d0954b

Kan norsk tang og tare erstatte soya i kraftfôr?

30.10.20

Klimakalkulator

Lanserer landbrukets klimakalkulator

15.10.20

Mjoskjott2

Veien til klimakutt og mer klimavennlig norsk matproduksjon

15.10.20

En person holder et egg i hendene Foto Øivind Haug

Vi skal være Norges mest bærekraftige matprodusent

14.02.20

Prior frokostegg

Priors eggekartong kåret til månedens mest innovative

30.01.20

Lammestek med fetaost

Nye tiltak for å redusere overskuddet av sau og lam

08.11.19

Sau på beite

Skal vi spise lam, må vi også spise sau

30.10.19

Sau på beite

8 grunner til å velge norsk lam og sau

07.05.19

Nortura samfunnsrapport 2018 forside

Nortura ble mer bærekraftig i 2018

25.03.19

Storfe beite kvinner Nortura dress

Vi skal nå klimamålene - med verdens friskeste dyr og laveste klimaavtrykk

21.01.19

Gilde Birkebeinerpizza

Slik blir du kvitt restematen

02.01.19

Slakter med stykker av storfekjøtt

10 gode grunner til å velge norsk storfe

02.11.18

Bioplast samlebilde mijøvennlige middagsfavoritter

Se etter miljømerket neste gang du handler!

11.09.18

Annonse hyllest til gress-eterne

Gilde klatrer på bærekraft-indeks

11.09.18

Storfe beite bonde

Kan vi redde kloden og samtidig spise kjøtt?

06.09.18

Too good to go

Suksess med Too Good To Go

02.05.18

Karbonader egg

Mer miljøvennlige middagsfavoritter

12.04.18

Samfunnsrapport2017

Nortura lanserer sin samfunnsrapport

14.03.18

Esp visning oslo runway

Norilia-ull på catwalken

02.02.18

Egg datomerking

Nortura endrer datomerkingen på Prior egg

18.12.17

Nortura proff innovasjon

Innovasjonspris til «Stykkevis & Delt»

07.12.17

Signering bransjeavtale

Matsvinn er uakseptabelt, mener Nortura

26.09.17

Prior honsefrikasse

Nytt samarbeid gir mer høns til folket

28.08.17

Matpakke kokt skinke

Ta en matpakke-prat

28.08.17

Nortura Malviks slakteannlegg Sveberg

Vil gjøre kumage til menneskemat

25.08.17

Ull fabrikkmedarbeider

Vi utnytter hele dyret for miljøets skyld

04.03.17

Hverdagslam Kjottdeig taco

Nortura lanserer vegetar-alternativer til egne kjøttprodukter

27.02.17

Innovasjonspris2016

Ny metode øker holdbarheten på kjøtt og gir mindre matsvinn

27.02.17

Visste du at?

Norsk storfe har lavere klimagassutslipp enn resten av verden. Faktisk ikke stort mer enn en tredel. Det skyldes den unike helsa til norske dyr, og at de aller fleste produserer både melk og kjøtt. Den norske kombikua er nokså alene i verden om akkurat det. Kilde: Veterinærinstituttet