Nortura er en av Norges største matprodusenter og har ansvar for å produsere mat i pakt med de naturgitte forholdene i Norge og på naturens premisser.
Som Norges største bonde-eide samvirke er vi, akkurat som den norske bonden, opptatt av at maten produseres med omtanke for neste generasjon.
Landbruket i Norge er blant de mest bærekraftige med små, familieeide gårder spredt over hele landet og millioner av dyr på beite, omdanner vi norsk natur til mat. Samtidig er vi med på å bevare naturmangfoldet og en god dyrehelse som i dag har verdens laveste andel av antibiotika.
Vi er avhengige å bruke betydelige land-arealer i vår primærproduksjon og å kunne videreforedle råvarene på best mulig måte. Vi har en stor industriell virksomhet over det ganske land, som sørger for mottak av dyr og foredling av kjøtt og egg til ferdige varer.
Nortura har både et direkte og indirekte ansvar for at bondens jorder og gårder og våre fabrikker kan fortsette å produsere mat i generasjoner som kommer. Når vi definerer bærekraft er det i tråd med FNs bærekraftsmål og de forpliktelsene vi som næring har inngått med norske myndigheter.
Hvorfor er det viktig?
Nortura har siden 1800-tallet har vært Norges viktigste leverandør av egg og kjøtt og en av landet største matvareprodusent. Med fabrikker, slakterier og råvareleverandører over hele landet har vi et stort ansvar for å sikre en fremtidsrettet matindustri.
Det vi produserer skaper et fotavtrykk i lokalsamfunn, natur og klima, og det er vårt ansvar å redusere dette der vi kan. Vi vært en av Norges viktigste matvareprodusenter i mer enn 100 år, og skal være det i minst 100 år til!
Hovedsaker
Alle artikler om temaet

Menneske- og arbeidsrettigheter
01.07.22

Nortura inviterer til dialog -Kan kjøtt produseres bærekraftig?
30.05.22

Nortura legger frem en bærekraftstrategi for egg og kjøtt
20.05.22

Norturas første bærekraftrapport - Matforsyning for fremtiden
20.05.22

Tare fra norskekysten: Forsker på kortreist og bærekraftig dyrefôr
02.05.22

Nortura inviterer til dialogmøte 20. mai: Norsk mat på naturens premisser – er Nortura på rett vei?
25.04.22

Ny pølsepakning reduserer plast med 65 prosent
21.04.22

Kjell S. Rakkenes valgt inn i styret til UN Global Compact Norge
24.03.22

Statsministeren besøkte framtidas mønsterbruk
22.03.22

Klimakalkulatoren utvider med nye produksjoner og funksjoner
01.12.21

Nortura i front for et mer bærekraftig storfekjøtt
13.10.21

Lokale krefter bak Gilde turmat
06.07.21

Slik skal syv gårdsbruk langs Mjøsa bli mest mulig bærekraftige
26.05.21

Slik jobber vi med plast og emballasje i Nortura
16.04.21

Vi har tatt Plastløftet
16.04.21

Nortura blir medlem av Biogass Norge
04.12.20

Restavfall fra Nortura skal bli biokull
03.12.20

Nortura og Prior vil gi kyllingen fôr av norske råvarer
17.11.20

Kan norsk tang og tare erstatte soya i kraftfôr?
30.10.20

Lanserer landbrukets klimakalkulator
15.10.20

Veien til klimakutt og mer klimavennlig norsk matproduksjon
15.10.20

Vi skal være Norges mest bærekraftige matprodusent
14.02.20

Priors eggekartong kåret til månedens mest innovative
30.01.20

Nye tiltak for å redusere overskuddet av sau og lam
08.11.19

Skal vi spise lam, må vi også spise sau
30.10.19

8 grunner til å velge norsk lam og sau
07.05.19

Nortura ble mer bærekraftig i 2018
25.03.19

Vi skal nå klimamålene - med verdens friskeste dyr og laveste klimaavtrykk
21.01.19

Slik blir du kvitt restematen
02.01.19

10 gode grunner til å velge norsk storfe
02.11.18

Se etter miljømerket neste gang du handler!
11.09.18

Gilde klatrer på bærekraft-indeks
11.09.18

Kan vi redde kloden og samtidig spise kjøtt?
06.09.18

Suksess med Too Good To Go
02.05.18

Mer miljøvennlige middagsfavoritter
12.04.18

Nortura lanserer sin samfunnsrapport
14.03.18

Norilia-ull på catwalken
02.02.18

Nortura endrer datomerkingen på Prior egg
18.12.17

Innovasjonspris til «Stykkevis & Delt»
07.12.17

Matsvinn er uakseptabelt, mener Nortura
26.09.17

Nytt samarbeid gir mer høns til folket
28.08.17

Ta en matpakke-prat
28.08.17

Vil gjøre kumage til menneskemat
25.08.17

Vi utnytter hele dyret for miljøets skyld
04.03.17

Nortura lanserer vegetar-alternativer til egne kjøttprodukter
27.02.17

Ny metode øker holdbarheten på kjøtt og gir mindre matsvinn
27.02.17
Visste du at?
Norsk storfe har lavere klimagassutslipp enn resten av verden. Faktisk ikke stort mer enn en tredel. Det skyldes den unike helsa til norske dyr, og at de aller fleste produserer både melk og kjøtt. Den norske kombikua er nokså alene i verden om akkurat det. Kilde: Veterinærinstituttet