Hopp til innhold

Tid for kalkun

Tid for kalkun

Kalkun har etablert seg i norsk matkultur. Nå går vi inn i kalkuntiden, da forbruket av kalkun mer enn dobles. Det starter kommende helg, eller strengt tatt torsdag, hvor mange slutter seg til den amerikanske høsttakkefesten Thanksgiving, og samler familie og venner rundt den store festfuglen.

Nå går vi inn i årets kalkuntid. Foto: Nortura

– Desember er kalkuntid, sier merkevaredirektør Tore Torgersen i Nortura, bondens selskap, som står bak kalkunproduktene fra Prior.

– Men en del forbrukere tror det er vanskelig å lykkes med den hele fuglen. Til dem har vi utviklet produktet "garantert saftig kalkunfilet", med stekepose, som gjør at kjøttet holder på saftigheten. Dette produktet vant Innovasjonsprisen til DLF, Dagligvareleverandørenes forening, i fjor, fortsetter Torgersen.

Sosialt
Fjerde torsdag i november feirer amerikanerne Thanksgiving. Dette er en av de eldste nordamerikanske tradisjonene og dagen markeres over hele USA for å takke for markens grøde. -Det er offentlig fridag, og hele den påfølgende helgen står sosiale samlinger rundt matbordet sentralt, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura.

Stuffing
Stor, helstekt kalkun er det aller viktigste, og stuffing, som er fyll i kalkunen, hører med. Hver storfamilie har sin egen stuffing-oppskrift, og ofte stekes ekstra stuffing i en brødform i tillegg. Ellers er mais og søtpotet i en eller annen utgave sentrale råvarer på festbordet; mens søt pecan-pai gjerne serveres som dessert.

– Alle disse råvarene er tilgjengelige her i landet også, så det er bare å finne gode Thanksgiving-oppskrifter, for eksempel på matprat.no, og gå i gang, anbefaler Åse Kringlebotn.

Ikke vanskelig
– Det er slett ikke vanskelig å lykkes med en hel kalkun. Beregn 500 gram per person og ½ time steketid per kilo. Legg den ferske eller godt tinte kalkunen med brystsiden opp på rist og bind gjerne bena sammen med en bomullstråd, så kalkunen holder fin form under stekingen. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper, og stek nederst i ovnen ved 175 grader. Et ekstra godt råd er å sette en langpanne med 3-4 dl vann helt nederst i ovnen. Dermed holdes det høy luftfuktighet i ovnen, og kalkunen blir saftig og god. Stikk en skarp kniv inn ved lårfestet mot slutten av steketiden. Renner det klar kjøttsaft ut, er kalkunen ferdigstekt. Er det svak rosa farge på kjøttsaften, trenger den ca. ½ time mer. Legg gjerne litt aluminiumsfolie på toppen av kalkunen, hvis den begynner å bli for mye stekt. La kalkunen hvile i 15 – 20 minutter før du skjærer løs brystfiletene, og skjærer kjøttet i skiver. Legg de oppskårne filetene tilbake på skroget, og bær den store festfuglen inn på festbordet.

Mørt, hvitt kjøtt
Kalkunkjøttet er alltid mørt og har en mild smak som kan kombineres med det aller meste. Dette gjør at det hvite kalkunkjøttet er anvendelig og populært for alle aldersgrupper.

– Stekt brystfilet av kalkun uten skinn inneholder bare 1,8 % fett; nesten sørgelig lite siden fettet er av det sunne, umettede slaget, avslutter Åse Kringlebotn.

Favorittmat nyttårsaften
Kalkun går seirende ut som favoritt på årets siste dag. Et nytt produkt, fryst Prior Festkalkun kommer i butikkene før jul, med oppskrift utviklet av det norske kokkelandslaget, med stekepose og ferdig krydderblanding i esken. Dermed skal alle, både de erfarne og nybegynnerne lykkes med nyttårskalkunen i år, garanterer Tore Torgersen.

Kontaktperson