Hopp til innhold

Eggforbruket oppe igjen

Eggforbruket oppe igjen

Forbruket av egg er nå tilbake på nivå med hva det var på 80-tallet, før myten om kolesterol skremte mange bort fra matgleden med å spise egg. Tallene fremgår av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2015, som Helsedirektorat nylig publiserte.

Egg er superpålegg for små kropper.

Norske helsemyndigheter anbefaler i dag egg som del av et variert hverdagskosthold for alle etter ettårsalder. For de med dårlig matlyst og lavt energiinntak anbefales ett egg hver dag.

– De fleste har hørt om "tomme kalorier". Egg er det motsatte, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura, som er utdannet ernæringsfysiolog. – Over hele verden kalles egget for "Naturens egen vitaminpille", og det med god grunn. For egg gir større eller mindre doser av de aller fleste næringsstoffene kroppen trenger. Og næringsstoffene blir like godt utnyttet i kroppen, enten vi spiser eggene kokte, stekte, helt rå, som egen rett eller som ingrediens i en eggerett.

Det er så mye å trekke fram om egget. Først og fremst er egget naturlig rikt på protein. Alle typer protein i matvarene måles opp mot egget. Eggprotein er fasiten, fordi det likner mest på kroppens eget protein. Vi sier derfor at egget har høyest biologisk verd, fortsetter Kringlebotn.

Videre er egg en naturlig kilde til vitamin A, D, E og mange av vitaminene i B-gruppen. Ett av disse B-vitaminene er mer kjent som folat; som er spesielt viktig for alle som prøver å bli, og som er gravide. D-vitamin finnes ikke i særlig mange matvarer, så egg betyr en del her.

Egg er også en naturlig kilde til jern. Kvinner i fruktbar alder har spesielt stort behov for jern; og jern i animalske matvarer, som egg, utnyttes ekstra godt av kroppen.

Helsedirektoratet har publisert anbefalinger for måltider og matvarer i alle aldersgrupper, både for småbarn, barnehagebarn, barn i grunnskolen og på SFO (skolefritidsordningen), ungdom i videregående skole og for mat i ulike helseinstitusjoner med mer. Egg anbefales for alle.

Hardkokte egg som pålegg på grovt brød kan med fordel spises oftere, avslutter Åse Kringlebotn.

Egg stimulerer matlysten.
Egg stimulerer matlysten.

Kontaktperson