Hopp til innhold

Kjøtt og egg – for helse og matglede

Kjøtt og egg – for helse og matglede

I Nortura tar vi folkehelsa på alvor. Vi gjør vårt beste for å lage produkter som gir nordmenn en sunn hverdag. I spørsmål omkring kosthold og helse samarbeider vi tett med helsemyndighetene.

Nøkkelhullsmerket Prior kyllingburger

Mindre fett i hverdagen

Kjøtt er en av grunnpilarene i det norske kostholdet. Det er en viktig del av vår mattradisjon og matglede, både til hverdag og fest.

I hverdagen betyr fettinnholdet en del, og Nortura har utviklet mange produkter med mindre fett. Fettinnholdet er alltid merket på emballasjeetiketten, i gram fett per 100 gram vare. Der er det også merket mengden mettet fett, som helsemyndighetene anbefaler oss å spise noe mindre av. Du vil se flere og flere nye produkter fra Nortura med mindre mettet fett framover.

Gradvis saltreduksjon

Nortura er med i Helsedirektoratets saltpartnerskap. Partnerskapet samler matbransje, organisasjoner, forskningsmiljø og myndigheter i målet om å redusere saltinntaket i befolkningen. Fram til 2018 er målet å redusere saltmengden i matvarer med 15 prosent.

Helsemyndighetene anbefaler også mindre salt i kostholdet. Matvarene er viktige saltkilder, og kjøtt bidrar til dette, med rundt 25 %. Nortura er godt i gang, og mange av hverdagsproduktene har mindre salt nå enn før. Det er lettere for folk å venne seg til mindre salt i maten når reduksjonen skjer litt om gangen. Derfor vil vi i de nærmeste årene gradvis redusere saltinnholdet i alle de aktuelle produktene.

Helsemyndighetene anbefaler 5 gram salt per dag. Det er anslått at vi gjennomsnitlig spiser rundt 10 gram, inkludert det vi salter selv under matlaging og ved spisebordet.

Tilsetningsstoffer

I Norge er vi svært strenge med bruk av tilsetningsstoffer i maten, og vi i Nortura er nøye med å vurdere om de få stoffene vi bruker er nødvendige. I våre produkter finner du bare tilsetningsstoffer som våre fagfolk mener er nødvendige for produktets trygghet og kvalitet.

Tilsetningsstoffer skal alltid oppgis på produktets emballasje, enten med sitt fulle navn, eller med sitt såkalte E-nummer. Mer om dette finner du på mattilsynet.no.

Nøkkelhull

Nortura merker mange av produktene med nøkkelhull, som er de nordiske helsemyndighetenes felles merkeordning. Merket kan bare brukes på matvarer som danner grunnlag for et sunt og variert kosthold. Nøkkelhullet er et symbol det er enkelt for forbrukeren å se etter, og det kan bidra til å utjevne helseforskjeller i befolkningen. I Nortura vil vi ta vår del av samfunns-ansvaret for bedret folkehelse, og vi vil øke antall nøkkelhullmerkede produkter kraftig i den nærmeste tiden.

Merking

Fra desember 2014 skal alle ferdigpakkede, norske matvarer være merket i samsvar med matinformasjonsforskriften. Alle ferdigpakkede produkter fra Nortura er merket i samsvar med disse bestemmelsene.

Informasjonen skal være lett å lese, ingredienser og næringsinnhold skal listes opp, og stoffer som kan fremkalle allergi, skal utheves i teksten. Innhold av sukker og salt skal alltid oppgis. Salt skal oppgis som natriumklorid, eller som gram natrium x 2,5.

Egg og kjøtt i kostholdet

Kjøtt gir oss gjennomsnittlig 11 % av kostens energiinnhold, samtidig som kjøtt gir oss mange viktige næringsstoffer som for eksempel protein (29%), fett (17%), jern (21%), vitamin A (21%), vitamin B1 (25%) og vitamin B2 (16 %).

I gjennomsnitt spiser en nordmann 76 kilo kjøtt i året, inklusive kjøttprodukter, blod og innmat. Det tilsvarer rundt 210 gram hver dag. Men dette er såkalte engrostall, det vil si at det er inklusive bein og andre uspiselige deler, svinn ved matlaging og alt som blir kastet. 

Egg inneholder de aller fleste næringsstoffene kroppen trenger. Egg gir protein av beste kvalitet, D-vitamin som vi ikke finner i så mange matvarer, og jern, som særlig kvinner trenger mer av. Egg gir hele 22 % av kostholdets D-vitamin og 7% av jernet.

Egg har lang holdbarhet

Norske egg er verdens tryggeste, og inneholder ikke salmonella. Forskning viser at eggene er holdbare i flere måneder etter at datoen har gått ut. Så ikke kast fullgode, norske egg.