Hopp til innhold

Mye godt av restene

Mye godt av restene

Første helga etter nyttår står for døren: La det gå sport i å se hva du kan lage av restene.

I Nortura er vi opptatt av å ikke kaste mat, og nå om dagen har mange av oss fortsatt ganske fulle kjøleskap. Start derfor med å sjekke hva du har før du handler inn til helga. Her er noen ekspert-reste-tips:

Restemat-bonanza

  • Pinnekjøttrester fra nyttårsaften? Hvis kjøleskapet er mellom 2 og 4 0C kan pinnekjøttet brukes denne helgen, for eksempel til suppe, salat eller pinnekjøtt i lefse eller i vaffel.
  • Kalkunrester fra nyttårsaften? Bruk sansene; lukter og smaker kjøttet friskt, er det ok å bruke det. Kalkunrester smaker best i kalde retter, som i en salat eller sandwich.
  • Fortsatt ribberester igjen? Det beste er å fryse restene, for ribbe er ikke holdbar i kjøleskapet like lenge som pinnekjøtt. Hadde du ribbe i nyttårs-helga, gjelder det også her å bruke sansene. Av ribberester kan du lage tapasribbe, soyaglasert ribbe, kinesisk ribbe, ribbesmørbrød og mye mer.
  • Medisterkaker, julepølse og ferskt kjøttpålegg? Når pakkene er åpnet, har de ikke så lang holdbarhet. Men bruk sansene her også! Stek restene i god, varm panne. Unngå å bruke restene hvis det har dannet seg en slimet overflate.
  • Saus fra nyttårsfesten kan du gi et oppkok og bruke, eventuelt fryse ned i en tatt plastboks og merke med sauseslag og dato.
  • Annet tilbehør? Også her er sansene din beste hjelper. Se, lukt og smak! Mange kokte grønnsaker kan brukes i wok eller som del av pastasaus, i lasagne, omelett eller grateng. 
  • Rester av spekepølse og fenalår? Spekemat har lang holdbarhet. Skjær i strimler og bruk på ostesmørbrød, i quesadilla, som omelettfyll eller på pizza.
  • Egg har lang holdbarhet, mye lenger enn påstemplet dato! På PRIOR-eggene våre sier vi nå: Best før, men ikke dårlig etter. Er du likevel i tvil på holdbarheten? Knekk ett og ett egg i en kopp, og bruk sansene.
  • Egg er super basis for mange typer restemat nå i januar. Tenk bare på pannekaker eller arme riddere med melk over dato og vafler med rester av fløte, rømme, cottage cheese, kesam eller yoghurt. Omelett med reste-fyll, grateng med rester av ost og juleskinke og masse annet godt. Bare fantasien begrenser alle reste-rettene du kan lage, så lenge du har egg!

Oppskrifter og tips til restemat finner du på www.gilde.no, www.matprat.no og www.matvett.no

Kontaktperson