Hopp til innhold

Den store festen med norsk lammekjøtt

Den store festen med norsk lammekjøtt

Vi er midt inne i lammesesongen, og torsdag 28. september er fårikålens festdag i år. Fårikål er flere ganger kåret til vår nasjonalrett, men nesten all tradisjonsmat har et snev av inspirasjon utenfra.

Nyt nasjonalretten med norsk lam; en råvare i verdensklasse.

Så hvor, hvordan og hvorfor oppsto egentlig vår nasjonalskatt fårikål? Kokebok-historiker Henry Notaker mener at den utviklet seg i bymiljøer langs kysten, der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

Fra gås til lam
Den kokeboka som muligens inneholder den eldste oppskriften, er "Fuldstændig Norsk Kogebog" av Karen Dorothea Bang fra 1835. Her finner vi "Nedlagt Gaas i Hvidkaal", en rett som nærmest er som fårikål, bare med gås istedenfor lam. Det interessante er at denne oppskriften allerede da antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Ettersom det var lite gås i Norge, var det naturlig å bytte den mot lammekjøtt.

Det ser ut til at den enkle retten først ble vanlig blant borgerskapet i Kristiania sent på 1800-tallet, for da ble «faar i kaal» innskrevet i flere kokebøker. Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er en gammel skikk i mange land, er altså selve retten norsk fårikål ikke eldre enn 4-5 generasjoner.  

Fårikålen bredte seg utover i bygde-Norge i takt med at kål ble vanlig handelsvare. Det var først i 1930-åra at fårikålen virkelig satte sitt preg på det norske kostholdet.

Fra hverdag til fest
Den gang var fårikål en vanlig hverdagsmiddag, i alle fall på landsbygda. Det var i den tid man, les kvinnene, både hadde kunnskap og tid til å koke kjøtt og lage ulike kjøttretter fra bunnen av. Fra etterkrigstiden av ble fårikål mer og mer en søndagsmiddag. Idag er den oppgradert til gjestemat, og gjerne i en uformell ramme. Med den rykende varme fårikålgryta midt på bordet, innbyr man i til god stemning og sosialt samvær.

En nasjonalrett krever sin egen festdag, og fårikål har fått sin dag den siste torsdagen i september.

Fårikål – 4 porsjoner
11⁄2 kg Gilde fårikålkjøtt
11⁄2 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 -4 dl vann

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Kjøtt nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder.

Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss mellom lagene. Hell på vann.

Kok opp, sett på lokk og senk varmen.

La fårikålen trekke til kjøttet er mørt, dvs. til det løsner fra benet, ca. 2,5-3 timer.

Serveres rykende varm med kokte, melne poteter.

  • TIPS 1: Hvis du skal lage fårikål til mange, f.eks. 10 porsjoner, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters.
  • TIPS 2: Fårikål kan med stor fordel lages i god tid, og gjerne dagen før.